“Uskrs koke crnke” – promovirana nova knjiga Slavice Moslavac

U sklopu Muzejskog ponedjeljka u Muzeju Moslavine Kutina promovirana je nova knjiga etnologinje i muzejske savjetnice Slavice Moslavac. Riječ je o knjizi „Uskrs koke crnke“ koja opisuje moslavačko-posavske uskrsne običaje.

Događaj je uvodnom riječju, iskazavši sreću i zadovoljstvo punim Muzejom, otvorila ravnateljica Jasmina Uroda Kutlić, a glazbom su ga oplemenile Rusalke, nakladnice ovog izdanja.

O knjizi je uz autoricu govorila književnica i publicistkinja Božica Brkan. „Knjiga je to krcata izuzetno zanimljivim i korisnim podacima do kojih je autorica došla tijekom četrdeset godina rada i neprestanoga istraživanja.“ – rekla je Božica Brkan dodavši kako je Slavica ponovno na uštrb vrijednih materijala  izostavila sebe, odnosno uvod, sadržaj i biobibliografiju.

„U ovoj sam knjizi željela objediniti sve običaje koji omogućuju da se Uskrs dočeka pripremno. Od korizme, Cvjetnice do Velikog tjedna. Knjiga sadrži sve ono što nam crkva poručuje, skrušenost i skromnost, kako u jelu tako i u ponašanju. Također, sadrži i određene radnje koje su u prošlosti imale itekako značajnu ulogu. Neki od tih elemenata i danas su sačuvani, možda su malo modificirani, poput pisanica koje se ukrašavaju raznim tehnikama. Potom, objedinjeno je sve što se vezano uz ovu temu radilo u Gradu Kutini, od radionica, preko Uskršnjeg sajma do ukrašavanja trgova. Dakle, opisano je kako danas slavimo Uskrs, što veličamo, što je ostalo iz prošlih vremena i što moramo pamtiti. Knjiga ima 88 stranica, s koricama 90. Pijetla koji se nalazi na naslovnici izradila je Vlatka Vidiček-Dam, a on datira iz vremena kada smo u Muzeju počeli raditi uskrsne radionice. Mnogi su mi pomogli pri ovom izdanju, no, ovaj puta moram naglasiti da je riječ o literarnim stvarateljima koje sam sada ovjekovječila na način kako sam prije to radila s likovnim. Svesrdno su mi se odazvale i napisale svoje tekstove, pripovijetke i pjesme, gospođe Katarina Brkić i Božica Brkan, a na tragi toga tu su i stihovi Zorke Sever, Mije Stuparića i Stjepana Radića, osoba koje su se u prošlom vremenu iskazale u opjevavanju Uskrsa. ” – rekla je autorica Slavica Moslavac.

Upravo spomenute stihove prilikom promocije publici je pročitala Katarina Brkić, dok je Božica Brkan s publikom podijelila pripovijetku posvećenu unuku.

Na samom kraju, autorica je zahvalila donatorima, Gradu Popovača i Turističkoj zajednici Grada Popovače, SELK-u, Sisačko-moslavačkoj županiji te Zajednici kulturno umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije, bez čije financijske pomoći ovo izdanje ne bi bilo moguće.

Uz pljesak mnogobrojne publike u kojoj su uz predstavnike lokalnih kulturno-umjetničkih društava brojne prijatelji te obitelj, bili i predstavnici Grada, pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Kornelija Marošević i predsjednik Gradskog vijeća Grada Kutine Robert Krpes, te predsjednica Zajednice kulturno umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić.

Prigodnim riječima predsjednica ZKUU SMŽ Ivanka Roksandić zahvalila je Slavici Moslavac na trudu i radu koje ulaže u djela koja trajno od zaborava čuvaju našu kulturnu baštinu, a s istima se složio i predsjednik Gradskog vijeća Robert Krpes.