Smotra učeničkih zadruga SMŽ i Dan OŠ Banova Jaruga

Osnovna škola Banova Jaruga bila je domaćin ovogodišnje Smotre učeničkih zadruga Sisačko-moslavačke županije. U prepunom školskom dvorištu, u petak 20. svibnja, svoje su radove prezentirale 23 školske zadruge, te su tom prilikom obilježeni Dan škole i stjecanje dijamantnog statusa Eko škole.

Drago Franić, predsjednik Povjerenstva za ocjenjivanje rada zadruga bio je iznimno zadovoljan prikazanim budući da je rad školskih zadruga i u ovoj školskoj godini bio otežan zbog pandemije, ali i uklanjanja posljedica potresa zbog čega su neke škole i dalje van svojih prostora. Na temelju pisanih izvješća, video uradaka u kojima su predstavili svoje teme, ali i samih proizvoda te praktičnog rada koji je prezentiran Povjerenstvo je Najboljom učeničkom zadrugom Sisačko-moslavačke županije u ovoj školskoj godini proglasilo Školsku zadrugu „Leken“ iz Osnovne škole Lekenik. Uz nju, još će dvije ili tri zadruge po godini osnutka sudjelovati na Državnoj smotri koja će se u jesen održati u Vinkovcima.

Iznimno ponosna na organizaciju ovog događaja te 70-ak učenika i 40-ak voditelja zadruga, a posebice na svoje kolege i zadrugare, bila je ravnateljica OŠ Banova Jaruga Irena Rukavina. „Naša Učenička zadruga „Banovljansko proljeće“ djeluje od 2010. godine. U njoj sudjeluju učenici koji pod vodstvom svojih učitelja vrijedno rade i proizvode razne proizvode poput sirupa od maslačka, kreme od nevena, sapunčića… Ove smo godine veliku pažnju posvetili recikliranju te su od starih traperica izrađeni brojni uporabni i ukrasni predmeti poput slika, ogrlica i jastučića. Djeca jako vole rad u učeničkoj zadruzi, a posebice oni učenici koji ne postižu najbolje rezultate u matematici ili hrvatskom, ovdje pronađu sebe i uče za daljnji život, što je najvažnije.“

Uz 49 marljiva djelatnika i 150 učenika koji djeluju u matičnoj i četiri područne škole, uz predivno uređeno školsko dvorište, upravo je i rad zadruge „Banovljansko proljeće“ doprinijeo stjecanju dijamantnog statusa Eko škole.

U mnoštvu divnih i kreativnih ukrasnih i uporabnih predmeta, ali i bogatom programu učenika, osim zadurgara i Povjerenstva uživali su i brojni uzvanici, među kojima i gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić, predsjednik Gradskog vijeća Robert Krpes, pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Kornelija Marošević, predstavnici ostalih gradskih škola i ustanova, predstavnici Mjesnog odbora i mjesnih udruga, kao i roditelji te brojni mještani.

Na svemu prikazanom, kao i na 128. obljetnici osnutka, odnosno Danu škole, čestitao im je gradonačelnik Zlatko Babić. „Banova Jaruga ima izuzetno aktivan Mjesni odbor, ali i udruge među kojima vrijedi istaknuti KUD, DVD i nogometni klub. Prošle godine Grad Kutina je ovdje izgradio potpuno novi Društveni dom koji tim udrugama, ali i školi, daje još bolje mogućnosti za napredak u radu. Upravo je OŠ Banova Jaruga izuzetno aktivna, posebice mi je drago jer su djeca aktivna i u svim spomenutim udrugama,  te ćemo to i dalje podupirati. Od nedavno imamo i novu ravnateljicu, a upravo ovim dolaskom na ovaj važan događaj dajemo joj i podršku u daljnjem radu.“

Ovaj događaj pokazao je kako nema granica kreativnosti, inovativnosti i stvaralaštvu, te kako se uskoro mogu očekivati, kako novi uspjesi OŠ Banova Jaruga, tako i ostalih koji su se predstavili na Županijskoj smotri zadruga, a čiji je veliki potencijal prepoznat.