Otvoren most preko Kutinice

Svečano je danas otvoren novoizgrađeni most preko Kutinice. Riječ je o svjetlosnoj skulpturi koja spaja Trg dr. Franje Tuđmana na kojem je u izgradnji nova stambeno-poslovna zgrada s istočnim dijelom grada Kutine.

Svečano su ga rezanjem vrpce otvorili gradonačelnik Kutine Zlatko Babić, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak i arhitektica Ines Mravunac Sužnjević, blagoslovio ga je, zajedno s njegovim inicijatorima i graditeljima vlč. Vladimir Hren, dok je program glazbom uveličao zbor umirovljenika „Za vašu dušu“.

Kako je pojasnio gradonačelnik Zlatko Babić, most je sastavni dio detaljnog plana uređenja, jučer je obavljen tehnički pregled te je on sada siguran za prometovanje pješaka, biciklista, ali i motornih vozila.

„Ideja o ovom mostu iskazana je krajem prošle godine i drago mi je da smo ju uspješno sada realizirali. Vrijednost investicije izgradnje mosta je 5,5 milijuna kuna, a financirali smo ga vlastitim proračunskim sredstvima. Možemo biti zadovoljni jer smo dobili objekt koji je urban, ali i koji je poboljšao samu prometnu infrastrukturu užeg centra grada.“ – rekao je gradonačelnik Kutine.

Župan Ivan Celjak ovom je prigodom iskazao zadovoljstvo viđenim, te je čestitao Gradu na realizaciji ovog značajnog infrastrukturnog projekta. „Most je važan jer otvara potok Kutinicu i prema građanima Kutine, ali isto tako i prema posjetiteljima, te vjerujem da će i sama Kutinica njime u budućnosti dobiti još veći značaj.“

„Most govori sam za sebe kad se pogleda. Sama lokacija u središtu grada je bila zanimljiva i tu je zapravo polazište.“- istaknula je autorica idejnog rješenja Ines Mravunac Sužnjević, Kutinčanka, profesorica na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, te dodala: „Cijeli proces bio je izuzetno zanimljiv, pa čak i izazovan. Sami most je nastao kroz više različitih inspiracija koje su potekle iz moslavačke flore, dijelova Moslavačke gore, ali i iz ideje da je prostor mosta ujedno i mali trg koji se onda otvara, zato su stupovi, koji su ujedno i ograda, postavljeni lepezasto.  Također, zamišljen je i kao jedna svjetlosna skulptura. Nadam se da će ovaj most biti „sretan most“ za sve građane Kutine.“

Napomenimo kako je most pod videonadzorom, a sve kako bi se riješilo pitanje sigurnosti prometovanja.