Izazovi suvremenog roditeljstva

Povodom Međunarodnog dana obitelji u Knjižnici i čitaonici Popovača održano je predavanje na temu „Izazovi suvremenog roditeljstva“. Predavačica, dr. sc. Daša Poredoš Lavor, okupljene je građane educirala o pravilnom postupanju u određenim situacijama u odgoju djece, a na koje utječu brojne društvene promjene koje su se dogodile u posljednjim desetljećima.

Tijekom ovog zanimljivog predavanja naglasila je kako za razliku od većine dragocjenih stvari, djecu ne dobivamo s uputstvima za upotrebu. Iako roditelji najčešće žele najbolje svome djetetu, ne znači kako mu neće dobro doći savjet ili preporuka stručnjaka, a s ciljem kako je to za dobrobit djeteta.

Riječi je tako bilo i o roditeljskom autoritetu koji se dugo stječe znanjem i dosljednošću u provedbi odluka, no, vrlo brzo se može srušiti zbog nedosljednost, učestalog mijenjanja odluka, kao i brojnih drugih razloga.

Također, kao jedan od ključnih problema u obiteljskom odgoju, navela je i duljinu vremena koju roditelji provode s djetetom, te kao ključno istaknula kvalitetu sadržaja koju roditelji u tom vremenu pružaju djetetu.

Na samom kraju, napomenula je i kako određeno zanemarivanje, ali i brojne promjene koje su prisutne u današnjem svijetu, negativno su utjecale na razvoj djece pa je prisutno i sve više fizičkog, ali i drugih vrsta nasilja, a na što roditelji moraju odmah reagirati kako bi se ono zaustavilo.

Danas zasigurno živimo u mnogočemu drugačijem društvu od onoga u kojem smo odrastali ili onoga u kojem su odrastali naši roditelji te zbog toga dolazi do mnogo izazova za roditelje u vezi odgoja djece.

Predavačici Daši Poredoš Lavor na edukativnom i zanimljivom predavanju uz ravnateljicu Knjižnice Ivanu Vlašić zahvalili su i predstavnici Grada Popovače, zamjenik gradonačelnika Lovro Miklaužić te predsjednik Gradskog vijeća Saša Jagarčec.