Gradsko vijeće Kutine izglasalo II rebalans proračuna

Gradsko vijeće Kutine jučer je izglasalo drugi rebalans proračuna ove godine. Rebalans je izglasan s 12 glasova za i 4 protiv. Svi vijećnici, kako se dalo zaključiti iz njihovih rasprava, svjesni su potrebe za rebalansom proračuna kojega diktira energetska kriza, no gdje i kome uzeti vrući je krumpir jer rezanje sredstava nepopularna je mjera. Ovo svakako neće biti zadnji rebalans, jer već je najavljen i novi rebalans koji će u jesen dočekati Gradsko vijeće.
   

Gradonačelnik Zlatko Babić uvodno je objasnio nužnost rebalansa vezano uz situaciju oko poskupljenja energenata i njegovog utjecaja na proračun istaknuvši kako je rebalansom bilo potrebno smanjiti rashode za 10 mln kn. S druge strane potrebno je završiti veći broj investicija ukupne vrijednosti veće od 600 mln kn koje su u tijeku od kojih se većina sufinancira. „Tu je i povećanje cijena materijala na tržištu. To bi sve moglo utjecati na investicije u tijeku, vrtić, zgradu, i to nas prisiljava da promijenimo prihodovnu, ali i rashodovnu stranu. Žao mi je što smo dovedeni u tu situaciju, ali to je globalni problem s kojim se bore i druge jedinice lokalne samouprave“ , rekao je Babić. Istaknuo je da nitko nije mogao predvidjeti da će doći do ovakvih poskupljenja i energetske krize, u protivnom se sigurno ne bi ušlo u sve aktualne investicije. Ali sada se one moraju završiti – zaključak je njegovog izlaganja.  
  

„Ako znamo da je energija povećana za 3 puta, plin za 2,7 puta, gorivo za 1 mln kn, a tu su i projekti koje moramo realizirati jer se financiraju iz raznih vrsta pomoći, od EU sredstava do nacionalnih fondova, tada je moralo doći do rebalansa. Projekt solarne energije, geotermalne energije, sufinanciranje divljih deponija u romskom naselju, sortirnica i drugi projekti uvećavaju naš planirani proračun za 24 mln kn, te ovim rebalansom proračun iznosi 266 mln kn. Smanjivanje proračuna najviše se dogodilo u održavanju infrastrukture, ali i društvenom životu i udrugama civilnog društva, no pazili smo da ne ugrozimo standard građana“, rekao je pročelnik za financije Grada Kutine, Ivan Crnac.
 

Vijećnik HSS-a Dragutin Vagner nije podržao rebalans proračuna: „On nije dobro planiran, osobito sada kada je nepoznata situacija vezana uz Petrokemiju koja je glavni izvor prihoda u proračunu. Neki projekti za koje smo mi tvrdili da nisu niti potrebni izdašno se financiraju. S druge strane udara se po stanovnicima, smanjuju se subvencije u poljoprivredi, socijalna skrb, održavanje cesta“. Vagner dodaje da se udrugama sredstva smanjuju selektivno, nekima i do 80%, a nekima ništa, poput nekih manjinskih udruga, za koje tvrdi da su bile aktivne tijekom izbora.
 

Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Nebojša Čović pohvalio je rebalans. Posebno je pohvalio ulaganja u energetske projekte: “Izrada projekta solarnih elektrana što je sastavni dio ovog rebalansa vratiti će ulaganja i dugoročno poboljšati situaciju vezanu uz energente u gradu Kutini i stvoriti određenu neovisnost o svjetskom tržištu. Svi kapitalni projekti od Aglomeracije, gradnje zgrade, mosta, dječjeg vrtića, dvorane IV i ulaganja u sportske terene su projekti koji idu i koji će uz uštede kroz alternativne energije unaprijediti kvalitetu života u gradu“, kaže predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a.


  Predsjednica Kluba vijećnika SDP-a i Laburista Jasminka Molnar glasala je protiv rebalansa te objasnila. „Najavljeni rezovi u ovom rebalansu ne odnose se na sve podjednako. Različiti su kriteriji. Ne možemo shvatiti zašto se reže na smanjenju poticaja gospodarstvu, poticaju za poljoprivrednike, micanju nekih investicija u školama, financiranju školskog pribora…Smanjuju se sredstva određenim udrugama osobito onima koje rade s djecom. Za velike investicije digao se kredit i sada za to treba sredstava. Trebalo se tada gledati da se na kvalitetniji način ulažu sredstva“, rekla je vijećnica Molnar.

  Gradonačelnik Zlatko Babić u raspravi je rekao kako je rashodovna strana proračuna povećana za sve one projekte koji su u tijeku i koji se sufinanciraju. Što se tiče rezanja sredstava Grad je nastojao umanjiti sredstva udrugama koje nemaju projekata koji su vezani uz sufinanciranje i gdje je bilo mjesta za uštede. Odgovorio je i kako neće izostati subvencioniranje školskog pribora, no bit će u nešto manjem iznosu.

“Rebalansom u 9. ili 10. mjesecu će opet doći do nekih promjena. Svi u gradu moramo biti svjesni da sva razina društvenog, kulturnog i sportskog života ovisi o povećanju prihoda i bez toga tu razinu neće biti moguće zadržati na istom nivou, a to bi u ovom trenutku značilo i određena poskupljenja, čemu se nije pribjeglo. Nastojali smo da se to jače ne osjeti u društvenom životu Kutine i nadam se da će se većina aktivnosti odvijati slično kao i do sada”, zaključio je gradonačelnik.