Dječji vrtić Popovača obnovio eko status uz podizanje zelene zastave

Na području Republike Hrvatske, zahvaljujući udruzi „Lijepa Naša“, od 1997.godine provodi se program Međunarodnih Eko škola i vrtića, koji u svijetu slovi kao jedan od najuspješnijih programa u odgoju i obrazovanju za okoliš. U taj je program, kao jedan od 90-ak vrtića, od 2011. godine uključen i Dječji vrtić Popovača. Ove je godine stekao zlatni certifikat kao priznanje za deset godina uspješnog provođenja spomenutog programa eko vrtića, a tim povodom podignuta je zelena eko zastave u dvorištu vrtića, a potom održan i prigodan program.

Da je vodstvo vrtića ponosno na ovaj certifikat potvrdila je koordinatorica Eko vrtića Marija Mišković: „Osnovni je cilj promicanje ekološke osviještenosti kod djece, a što oni prenose u svoj dom. Također, nastojimo osvijestiti i sve eko aktivnosti kako bi djeca spoznala da je svaki pojedinac zaslužan za očuvanje prirode i okoliša. Svake pedagoške godine Eko vrtić bira temu koju obrađuje, a za ovu zastavu zaslužne su teme „Zdrava hrana i kretanje“, te „Recikliranje“, koje smo provodili u prošle dvije pedagoške godine, dok tijekom ove provodimo temu „Tradicija“.“

Za ostvarenje ovog rezultata ravnateljica Dječjeg vrtića Andreja Zeman je zajednici, odnosno, Gradu, Eko kumovima, djelatnicima, djeci i roditeljima, na podršci bez koje to ne bi bilo moguće ostvariti. „Jako sam sretna i ponosna na sve koji su svakodnevno provodili aktivnosti, posebice na djecu koja su pokazala kako ih to izuzetno veseli. I dalje ćemo nastaviti s provedbom sličnih, a sve kako bi došli do sljedećeg koraka, a to je stjecanje dijamantnog statusa.“ -rekla je ravnateljica.

Gotovo sve skupine imale su što pokazati povodom obnove statusa eko vrtića,  a svečanost su izvedbama svojih eko točaka uveličali polaznici starijih skupina Dupini, Slonići i Lavići u pratnji svojih odgojiteljica.

Podršku su im i ovoga puta iskazali njihovi Eko kumovi, Neuropsihijatrijska bolnica Dr. Ivan Barbot i Grad Popovača. Ravnateljica NPB prim. Marina Kovač izrazila je zadovoljstvo što djeca i djelatnici vrtića aktivno sudjeluju u akcijama i stječu navike koje čuvaju naš okoliš i prirodu.

Čestitku povodom obnove eko statusa svim djelatnicima i djeci srdačno je izrazio i gradonačelnik Josip Mišković. „Mislim da je ovo itekako dobra stvar budući da su djeca skupina koja najlakše usvaja znanja i vještine. Mi kao Grad dajemo im i dobar primjer sa samostalnim prikupljanjem otpada koji se temelji na razvrstavanju te sam zadovoljan jer pravilno i sa zadovoljstvom koriste ono što su dobili i usvojili tijekom predavanja i radionica. To je samo dio aktivnosti koje su oni proveli i kojima nam pokazuju kako se čuva priroda i okoliš i na tome ih čestitam.“-rekao je gradonačelnik.

„Svijest o brizi za naš okoliš, kao i ideje i dobru volju u vezi provedbe eko projekata nastojimo prenijeti i na ostale građane našega grada kako bi nam mjesto življenja bilo ljepše, čišće i urednije. Vođeni našim eko kodeksom „VOLI I MISLI NA PRIRODU, JER SVE ŠTO JE U PRIRODI – DIO JE NAS“, nastavit ćemo našu uspješno započetu misiju imajući na umu da je predškolska dob prvi korak u stvaranju i razvijanju zdravih životnih stilova i ekološkog opredjeljenja“- poručili su na kraju iz vrtića.