Blandan sv. Leopolda Mandića i Dan mjesta Husain

Mještani Husaina jučer su svečano obilježili blagdan sv. Leopolda Mandića i proslavili Dan mjesta 12. svibnja. Središnji dio proslave bila je sveta misa održana u tamošnjoj crkvi koju je predvodio Kutinčan vlč. Krešimir Bulić, župnik u Budaševu uz domaćeg župnika vlč. Tomasza Cybulu.
Iako se selo Husain spominje prije 650 godina, svog zaštitnika s izgrađenom kapelom ima tek od 2000. godine.
Leopolda Bogdana Mandića 16. listopada 1983. godine svetim je proglasio Papa Ivan Pavao II., bio je drugi kanonizirani hrvatski svetac, poznati ispovijednik, promicatelj jedinstva kršćanstva.. Sveti Leopold Mandić jedan je od najcjenjenih svetaca u hravstkom narodu. Leopold Mandić bio je nizak rastom, tek 134 cm, a zbog govorne mane nije propovijedao u velikim crkvama i katedralama, stoga je bio srdit i frustriran, no prepuštajući se u Božje ruke postao je kako stoji u crkvenim izvorima, “div duha”! Danima i godinama je ispovijedao i obnavljao ljudska srca, te gradio odnose među ljudima.
U programu proslave blagdana sv. Leopolda i dana mjesta nastupio je domaći KUD Husain, a proslava je završena druženjem građana ispred kapelice.