30 godina Konjogojske udruge „Moslavina“

Konjogojska udruga „Moslavina“ u subotu 7. svibnja obilježila je 30-u godišnjicu rada Programom je započeo na Stočnom sajmu u Popovači, a potom je održana i Godišnja skupština.

Kako je istaknuo predsjednik Igor Hrastović, udruga  trenutno broji 111 članova, a veseli ga jer im se svake godine priključuju novi, većinom mladi, što je i ključ uspjeha ovako kvalitetnog rada. Naime, naglasiti vrijedi kako je ova udruga zapravo kolijevka konjogojstva u Hrvatskoj, jer su upravo iz nje pokrenuta dva važna saveza, Središnji savezi udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka i hrvatskog posavca.

Osnivači, kojih je još pet živućih, zadovoljni su radom te ih veseli napredak koji je postignut, ali i novi projekti koji se pokreću. „30 godina brzo je prošlo, sada, kad razmišljam o tome, ondašnji problemi prate nas i danas, vizija i želja koju smo imali također se zadržala, ali napravili smo jako puno. Ja sam krenuo sa 30 grla, a danas, gospodarstvo je naraslo, imam oko 100-tinjak konja, 60-ak kobila i 5 rasplodnih pastuha, te goveda.“ – istaknuo je Miško Šklempe, jedan od najmlađih osnivača.

U tih 30 godina naraslo je i gospodarstvo obitelji Kosar iz Potoka. Kako nam je istaknuo tajnik udruge Bruno Kosar, on je ovaj posao prije nekoliko godina preuzeo od djeda. Obiteljski se intenzivno tim poslom bave od 90-ih, no konji su i davno prije toga bili prisutni u njihovom domaćinstvu. „Rodio sam se među konjima, zavolio ih i nastavak te širenje ove priče za mene niti u jednom trenutku nije bilo upitno“ – napomenuo je Bruno koji danas na svojem OPG-u brine o 30 grla.

Među mlađima uzgajivačima je i Matija Jozefčik iz Međurića. I on je ljubav prema konjima razvio od malih nogu, sa 10 godina je kupio prvog konja, a trenutno ima 15-ak grla. Ukoliko se riješi situacija sa zemljištem, odnosno ukoliko će imati dovoljnu proizvodnju hrane, planira i daljnje širenje.

Što se tiče onih najstarijih, vrijedi istaknuti kako je upravo to 85-godišnji Zvonko Pavlić iz Novoselca. Rodom Ličanin, konjogojstvom se bavi od malih nogu. Kako nam je istaknuo, u poslijeratno vrijeme njegova je obitelj ostala bez konja, a on je 20 godina proveo na radu u Njemačkoj, no, nakon njegova povratka, uslijedio je i povratak tih plemenitih životinja na gospodarstvo. Danas ih ima 10, ali njegovi potomci nisu zainteresirani za daljnji uzgoj te se boji da će oni uskoro morati potražiti nove vlasnike, jer briga za njih je svakodnevna te iziskuje brojna odricanja, na što nisu svi spremni.

No, kada govorimo o konjogojstvu kao poljoprivrednoj grani, vrijedi napomenuti kako je ona danas u Hrvatskoj  jedina profitabilna, te kako svakako ima budućnost. Trenutnu situaciju komentirao je Bruno Kosar, tajnik Konjogojske udruge „Moslavina“: „Situacija je trenutno dobra, no, uvijek može biti i bolja. Najveći problem su nam poremećaji na tržištu zbog kojeg nam trošak držanja konja svakim danom sve više raste. Potpore su dobre, redovite su u zadnjih nekoliko godina, ali cijena žita nas poprilično zabrinjava. Ispada da se više isplati prodati žito i stoku nego ju hraniti, jer cijena mesa ne prati cijenu žita, odnosno držanja stoke.“

Događaj koji su upriličili konjogojci popratili su brojni građani. Uživali u prigodnoj izložbi fotografija te izložbi grla domaćih uzgajivača, ali mnogi su se provozali i u zapregama te kušali konjske delicije kojima su se pohvalili proizvođači. Među njima su bili predsjednik Gradskog vijeća Saša Jagarčec  i zamjenik gradonačelnika Lovro Miklaužić koji im je i čestitao na uspješnom radu.

„Ovakvim događajima s vremenom će i Sajam dobiti na značaju, to je ono što nas veseli. Udruga je iznimno aktivna, pod pokroviteljstvom je i Republike Hrvatske i nema razloga da se ovaj trend ne nastavi jer vidimo da se u kombinaciji s redovnim sajamskim programom danas okupio velik broj ljudi, a što je dobro za naš kraj. Preostaje nam samo razmotriti mogućnosti kako bi se takvo nešto što učestalije organiziralo.“- rekao je zamjenik gradonačelnika.

Svečana proslava završila je Skupštinom koju su pozdravili i brojni gosti iz prijateljskih konjogojskih udruga i saveza, te predsjednik Gradskog vijeća Popovače Saša Jagarčec, predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić, predsjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije Martina Glasnović, voditelj Službe za uzgoj kopitara i banku gena domaćih životinja pri Ministarstvu poljoprivrede Nidal Korabi te saborski zastupnik Željko Lenart.

Svi su oni čestitali vodstvu udruge na uspješnom radu i ustrajanju da se oživi hrvatsko selo, te su ih izvijestili i o aktualnim natječajima na koje se kao udruga, ali i OPG-ovci mogu javiti.