Hrvatska zastupnica Marijana Petir i slovenski europarlamentarac Franc Bogovič zajedno su posadili medonosnu lipu i pozvali na zaštitu pčela

Nakon tri godine pauze zbog pandemije koronavirusa, 23. Proljetni međunarodni bjelovarski sajam i 17. Međunarodni pčelarski sajam u Gudovcu napokon je održan od 1.-3. travnja.  Svoje proizvode izložilo je oko 400 proizvođača kako iz Hrvatske tako i iz 15 zemalja svijeta, a velikim sajamskim prostorom na 10 hektara prošetalo je oko 30 tisuća posjetitelja, među kojima i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, te predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir.

Prilike su imali vidjeti veliku izložbu traktora i poljoprivredne mehanizacije, građevinske i komunalne opreme te strojeva, ogroman izbor sjemenske robe, zaštitnih sredstava i umjesnih gnojiva za proljetnu sjetvu te veliki izbor sadnica, cvijeća i alata za uređenje okućnica, voćnjaka i parkova. Predstavili su se i proizvodi hrvatskih obrtnika i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Među brojnim aktivnostima, održana je i sadnja medonosnog drva lipe. Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir zajedno je sa slovenskim europarlamentarcem Francom Bogovičem spomenuto drvo.  Petir i Bogović posadili su mednosnu lipu u prisutnosti predsjednika Hrvatskog pčelarskog saveza Željka Vrbosa i predsjednika Slovenskog pčelarskog saveza Boštjana Noča.

Petir je upozorila da zbog klimatskih promjena koje negativno utječu na pčele, plan je svake godine saditi medonosno bilje, no rekla je, da je za zaštitu pčela uz osvještavanje svijesti javnosti o tome da bez pčela nema oprašivanja i proizvodnje hrane, potrebno i konkretno, pa i zakonodavno djelovati. Podsjetila je da je u vrijeme kada je bila zastupnica u Europskom parlamentu usvojen njen amandman na novu Zajedničku poljoprivrednu politiku čime se od slijedeće godine uvode potpore za pčelinje zajednice na EU razini. “Prošli tjedan izmijenili smo i Zakon o pesticidima kojim zabranjujemo upotrebu pesticida kod cvatnje poljoprivrednih usjeva kako bi zaštitili pčele”, rekla je Petir i dodala da se propisuju i prekršajne odredbe kako bi se izbjegla nemila situacija poput one u Međimurju kada je zbog neoprezne upotrebe sredstava za zaštitu bilja stradalo 60 milijuna pčela.

“Puno se radi na razvoju održive poljoprivrede kojom se želi sačuvati bioraznolikost i pčele koje su indikator stanja u pčelarstvu. U novim mjerama ZPP-a za razdoblje od 2023. do 2027. je osigurano puno više novca za pčelarstvo”, rekao je Franc Bogović. Petir i Bogović sudjelovali su i na sastanku predstavnika hrvatskog i slovenskog pčelarskog saveza na temu zajedničkog predstavljanja pčelarstva u Europskom parlamentu u Bruxellesu, a na sastanku su bili nazočni i predstavnici ureda hrvatskog zastupnika Karla Resslera kao i predstavnik Ministarstva poljoprivrede, Zdravko Barać.