UOSI SMŽ potpisala s ministarstvom Ugovor o pružanju socijalnih usluga

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije prva je udruga u Sisačko-moslavačkoj županiji koja je dobila od nadležnog ministarstva Ugovor o pružanju i financiranju socijalnih usluga rane razvojne i psihosocijalne podrške djeci s teškoćama u razvoju. Potpisivanjem ovog ugovora roditelji djece s teškoćama u razvoju konačno u svojoj lokalnoj sredini mogu dobiti Rješenje nadležnih Centara za socijalnu skrb da im se za njihovo dijete s TUR u neposrednoj blizini mjesta stanovanja financira usluga rane razvojne i psihosocijalne podrške za koju su do sada isključivo mogli dobivati Rješenja za usluge izvan županije.

Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije odobreno je Ugovorom financiranje rane razvojne podrške i to za djecu od 0 do 3 godine 18 usluga mjesečno te za onu od 3 do 7 godina 109 usluga mjesečno. Rana razvojna podrška u Udruzi za sada će obuhvaćati usluge radne i fizioterapije, a dodatnih 80 usluga mjesečno ugovoreno je za psihosocijalnu podršku, odnosno terapiju senzorne integracije na koju pravo na Rješenje imaju djeca i mladi s TUR stariji od 7 godina.

Naknadno, anexom Ugovora, aktivirat će se i financiranje socijalnih usluga poludnevnog boravka za 15 osoba s invaliditetom za koji se privodi kraju namještanje i opremanje Centra na Inkluzivnoj farmi u Hrastovici.

Ovih dana u Centre socijalne skrbi Sisačko-moslavačke županije upućeni su prvi zahtjevi za izdavanjem Rješenja kojima će djeca s TUR do 7 godina steći pravo na besplatnu socijalnu uslugu rane razvojne podrške te ona starija na besplatnu terapiju senzorne integracije, odnosno, Udruga će krajem mjeseca obračunom tražiti plaćanje pruženih usluga od nadležnog Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike s kojim je Ugovorom definirana i cijena svake terapije.

„Iza Udruge je 19 godina aktivnog rada te 4 zadnje intenzivne godine upornog zagovaranja i lobiranja svih partnera i donatora Udruge te Centara socijalne skrbi i jedinica lokalne i regionalne područne uprave i samouprave  da ova županija, u vrijeme dok u nekim županijama i regijama Hrvatske, postoji već više ugovaratelja za iste usluge dobije bar jedan Ugovor kako roditelji ne bi bili prisiljeni putovati u Zagreb po potrebnu socijalnu uslugu ili je plaćati u ionako loše razvijenoj i posljednjih godinu dana potresom pogođenoj županiji. Hvala svima na pruženoj podršci i pomoći na tom putu, a posebno Unicefu koji je dodatnim kriznim financiranjem Udruge nakon potresa skrenuo nadležnom Ministarstvu na problem Sisačko-moslavačke županije i nepostojanje usluga rane razvojne i psihosocijalne podrške za djecu i mlade s TUR, kojih je, prema zadnjem izvještaju HZJZ u našoj županiji 3.179 u dobi do 19 godina. Izgradnjom terapijskog centra Sobe čuda u Sisku nadamo se i proširenju ugovorenih usluga i da je ovih 207 sada ugovorenih samo početak uspješne suradnje Udruge i nadležnog Ministarstva.“ – poručuju iz Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije.