” Tri kontrasta slikarskog koda” – moslavačke slikarice u Zavičajnom muzeju u Ozlju

U Galeriji Zavičajnog muzeja Ozalj, 19. veljače 2022. u 18 sati svečano je otvorena izložba slika Branke Vrbanić, Danijele Makoš Repaja i Marije Pukec Žigić. U uvodnom djelu otvorenja sve prisutne je pozdravio ravnatelj Zavičajnog muzeja Ozalj, Stjepan Bezjak koji je predstavio autorice  „Tri kontrasta slikarskog koda“ i čestitao na jedinstvenoj  izložbi. Prigodnim govorom brojnim gostima izložbe obratile su se i slikarice, zahvalivši na podršci i pokazanom oduševljenju njihovim radovima te izrazile zadovoljstvo što će izložba biti i u tijeku obilježavanja mjeseca Slave Raškaj.  Izložbu je svečano otvorila gradonačelnica Grada Ozlja, Lidija Bošnjak uz čestitku i zahvalu autoricama na uspješnoj izložbi te poželjela puno uspjeha u budućem radu. Otvorenje izložbe oplemenili su mladi glazbenici  Glazbene škole Karlovac Područni odjel Ozalj.                                                     
Izložba „Tri kontrasta slikarskog koda“  u Zavičajnom muzeju Ozalj može se razgledati do 10. travnja 2022.

Izložba Tri kontrasta slikarskoga koda spaja tri ženska slikarska narativa u jednu cjelinu. Svaka od autorica ima svoj tematski i stilski fokus, koji je rezultat višegodišnjeg slikarskog rada i istraživanja stilskih mogućnosti. U ovoj izložbi koliko god se naglašava kontrast među autoricama, toliko je vidljivo s druge strane da su zajedničkim djelovanjem kroz udrugu PULS „Moslavački štrk“ i zajedničkim izložbama pronašle zajedničke teme. Ljubav prema prirodi, ambijentalnost ljudskog života, koja je ponekad običnom čovjeku skrivena, vidljiva je zajednička poveznica među autoricama.
Ono što je u kontrastu su tehnike kojima stvaraju (akvarel, ulje, akril), pozicioniranje i usmjerenje motiva na platnu, odnosno papiru, različito korištenje svjetla u svrhu ambijentalnosti slika i naravno teme kojima su okupirane. Zbog toga je izložba u galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja Ozalj i tematski podijeljena u tri cjeline koje okvirno možemo odrediti kao pejzaži s tematikom mora i morskog, mrtve prirode i cvijeće, te studije ambijenta. Iz perspektive posjetitelja bit će potrebno uroniti u isprepletenost kodova koje autorice ostavljaju svakom od nas na odgonetavanje, jer nije sve na prvi pogled jasno i čitljivo. Slikarska modernost, naša ljudska priroda i otuđeni način življenja čezne za skrivenim i mističnim, a tu komponentu izložba dijelom manifestira i istovremeno razotkriva“.

mag. philol. croat. et hist. Stjepan Bezjak, kustos

ravnatelj Zavičajnog muzeja Ozalj

 BRANKA VRBANIĆ

Rođena 1956 god. u Zagrebu, a preseljenjem u Kutinu 1976. god. počinje se aktivno baviti slikarstvom kao autodidakt. Slikarica je tijekom svog likovnog djelovanja bila član više udruga sudjelujući na preko stotinu skupnih izložbi diljem Hrvatske i u Mađarskoj (Pečuh).                                                                   
Tematika Brankinih slika je raznovrsna od mrtve prirode, pejzaža, konja , portreta i aktova, u tehnikama: suhi pastel, akvarel, vinorel, ulje i akrilik. Od prve izložbe 1987. god. do sada je imala 18 samostalnih izložbi (Kutina, Novska, Popovača, Voloder, Velika Ludina, Varaždin), a 1994. god. samostalno izlaže u galeriji “Muzeja Moslavine” u Kutini kao nagrada za najbolje likovno ostvarenje zavičajnih likovnih stvaralaca u Kutini. Predgovore za kataloge i kritičke osvrte o slikama pisali su prof. Antun Bauer, Mladen Mitar, Stanko Špoljarić, prof. Franjo Horvat, Juraj Baldani i Ivan Milat. Autor je naslovnice knjige “Jasenovac na Savi” i sudionik u oslikavanju murala u Kutini. Sudjelovala je na 7 žiriranih izložbi-Hrvatski Sabor kulture i POU Poreč te mnogobrojnim likovnim kolonijama, donirajući slike u humanitarne svrhe. Članica je Popovačke udruge likovnih stvaralaca “Moslavački štrk”.

DANIJELA MAKOŠ REPAJA

Rođena je 1980. godine u Kutini,  gdje živi i danas. U početcima svoj likovnog stvaranja opredjeljuje se za tehnike suhog pastela i akrila na platnu, a usavršavanjem i širenjem umjetničkih obzora svoje slikarsko izražavanje dopunjuje istraživanjem i kombiniranjem slikarskih tehnika kao svojevrsni obol borbi protiv već viđenog, ustaljenog i jednoličnog. Istinski je pobornik kulturnih različitosti i očuvanja prirode, što se nameće kao logičan slijed motiva kroz njen rad uz prepoznatljivo izgrađen slikarski rukopis.
Kroz izražen humanitarni rad sudionica je brojnih likovnih kolonija, a za svoja slikarska ostvarenja dobitnica mnogih zahvala i priznanja.  Iza sebe ima niz samostalnih i velik broj zajedničkih likovnih izložbi.
Riječi  kritičara:
„ Danijela Makoš Repaja umjetnica je koja se ne boji istraživanja, eksperimentiranja i promjene.
…Ova vrlo plodna slikarica i ilustratorica svakim radom nudi nešto novo, tako da ne možemo zamisliti u kojem će pravcu nastaviti i hoće li se u nekom jednom i zaustaviti.“                                                                                                                             
Saša Brkić Kristensen

MARIJA PUKEC ŽIGIĆ

Od najranije mladosti iskazuje afinitet prema literalnom i likovnom stvaralaštvu a kao autodidakt i slikar po duši intenzivnije djeluje od 1993. godine. Njen put vlastitog likovnog istraživanja manifestira se kroz zaigranost i pokušaj izmicanja jednoličnosti svakodnevice te vječno otkrivanje osobnih mogućnosti. Ljubav prema slikarstvu i poeziji isprepliću se s mnogobrojnim aktivnostima očuvanja tradicije i promicanja kulturne baštine u društvenoj zajednici u kojoj živi i stvara.

Svoja djela izlagala je do sada petnaest puta samostalno i preko devedeset puta skupno na revijalnim i žiriranim izložbama u Hrvatskoj i Europi. Sudionica je svjetske izložbe „Anđeli mira“ koja putuje svijetom u želji stvaranja mira na Zemlji. Slika u gotovo svim tehnikama, širokim dijapozitivom motiva, a inspiraciju za radove crpi u ljubavi obitelji koja su joj velika podrška, te na svoj način povezuje suvremenost s klasičnim slikarstvom.                                                                                            
Svoj likovni doprinos daje organiziranjem i sudjelovanjem na brojnim likovnim radionicama, kolonijama, posebice humanitarnog karaktera i kulturnim manifestacijama od kojih izdvaja međunarodne izložbe „Moslavačke minijature“ u Gradu Popovača. Jedna je od osnivača PULS-a „Moslavački štrk“ i aktualna predsjednica udruge.