Radovi na uređenju edukativno prezentacijskog centra Natura SMŽ privode se kraju

Pri završetku su radovi vezani uz izgradnju edukativno prezentacijskog centra NATURA SMŽ,  a uskoro bi trebali započeti i radovi na uređenju okoliša. Planirana uspostava rada ovog centra u Petrinji financirana je projektom “Održivi regionalni razvoj uključivanjem prirodne baštine kroz osnivanje edukativno prezentacijskog centra NATURA SMŽ” koji provodi Sisačko-moslavačka županija u partnerstvu sa Regionalnim koordinatorom SMŽ i Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode SMŽ.

Kroz novoizgrađeni interaktivni centar, posjetitelji će se moći upoznati s važnošću očuvanja zaštićenih područja, s prirodnim vrijednostima, ali i kulturom i poviješću Sisačko-moslavačke županije dok će primjerice školarcima biti omogućeno učenje u prirodi ali upoznavanje s raznim biljnim i životinjskim vrstama.

Ukupna vrijednost projekta je 17 milijuna kuna, s 85%, odnosno iznosom od gotovo 15 milijuna kuna sufinanciran je iz EU fndova, dok ostatak iznosa sufinancira  Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Projekt je uz centar uključivao i izgradnju tri vidikovca i četiri informacijske točke. Vidikovac u Odranskom polju je na temu ptica močvarnica, dok je vidikovac u Sunjskom polju posvećen pticama grabljivicama, a onaj u Zrinskoj Gori posvećen je temi vuka. Postavljene su i informacijske točke KOTAR – STARI GAJ, zatim ona na Brdu Djed, i u Moslavačkoj i Zrinskoj gori. Uz sve izgrađene objekte i točke postavit će se i pametne klupe te stalci za bicikle.