OŠ Zorke Sever Projektni dan posvetila vodi i otpadu

Osnovna škola „Zorke Sever“ Popovača  prije dvije godine stekla je status Međunarodne Eko škole, te postala jednom od njih 450 u Republici Hrvatskoj. Kako je pojasnila Valentina Abramović Andlar, koordinatorica Eko škole, za obnavljanje statusa važno je da se aktivnosti usmjerene na ekologiju provode kontinuirano tijekom cijele školske godine, stoga je dio njih prezentiran u sklopu Projektnog dana koji je bio održan povodom Svjetskog dana voda, te su teme osim uz otpad, kojim se bave u okviru Eko škole, bile posvećene i vodi.

„Ova tema vrlo je važno jer svaki dan imamo sve više otpada te naše učenike od malih nogu moramo učiti pravilom razvrstavanju, prenamjeni otpadnih materijala u ukrasne predmete što i radimo u sklopu zadruge. Također, potrebno ih je osvijestiti i na važnost održivog razvoja, pa tu imamo primjer vode, jer oni su ti koji ostaju iza nas i koji trebaju ne samo dalje nastaviti s održavanjem, već ga i poboljšati.“ – pojasnila je koordinatorica Eko škole.

Ravnateljica škole Zvjezdana Martinec zahvalila je svim učenicima i djelatnicima bez čijeg truda i zalaganja ne bi došlo do ovog svečanog trenutka, naglasivši kako je status postignut nakon prve godine rada, te kako se provode sve aktivnosti kako bi se od zadržao, ali i kako bi ova škola postala što uspješnija Eko škola.

Svečanom programu u kojem su učenici uz pomoć svojih mentora  predstavili aktivnosti koje su provedene, nazočili su i gosti te stručni suradnici, a koji su, između ostalog, svoje znanje o ovim važnim temama iskazali igranjem kviza.

Zamjenik gradonačelnika Lovro Miklaužić tom je prilikom pohvalio aktivnosti škole te školske zadruge, istaknuvši kako “bez očuvanja prirode nema opstanka“ te kako je zaštita prirode i okoliša izuzetno važna u ovom suvremenom načinu života, stoga je naglasio i kako će učenici i djelatnici ove škole u provedbi svojih aktivnosti i dalje imati potporu Grada.