Općina Velika Ludina uručila vrijednu donaciju HGSS-u

Općina Velika Ludina uz redovita financijska sredstva koja svake godine izdvaja u proračunu, HGSS-u Novska – Ispostava Kutina dodijelio je i vrijednu opremu.

Prilikom primopredaje koja je izvršena u prostoru Općine, načelnik Dražen Pavlović naglasio je kako ova služba aktivno djeluje u sklopu Civilne zaštite, a u posljednje vrijeme bilježi i sve veći broj intervencija stoga je općina prepoznala važnost njihove opremljenosti.

„S područja naše Općine je jedan od članova HGSS-a, gospodin Mario Pomahać, s kojim često i razgovaram o radu ove službe te sam tako došao do saznanja da im nedostaje određena oprema. Općina je stoga odlučila ove godine povećati sredstva za HGSS i donirati ova nosila te smo dogovorili da ćemo s donacijama nastaviti i u sljedećoj godini.“ – rekao je načelnik.

Na ovoj važnoj donaciji Općini se zahvalio član HGSS-a Saša Sambolek. Kako je pojasnio daska za spašavanje koju su preuzeli, od velike im je važnosti budući da su na istima izvlačili ozlijeđene tijekom potresa koji je krajem 2020. pogodio našu županiju.

„Ova nosila puno će nam pomoći u poslu kojim se bavimo. Nije tu samo spašavanje ljudskih života, već i edukacija, prevencija i osiguranja. Što se tiče tih poslova, primijećen je trend porasta intervencija u posljednje vrijeme, dok je u početku pandemije bio nešto smanjen, posebice kada je riječ o potragama za nestalim osobama. Inače potraga ima dosta jer pokrivamo vrlo veliko područje, cijelu našu županiju, a riječ je o područjima koja su slabije naseljena, odnosno naseljena s osobama starije životne dobi te najčešće za njima i tragamo. Osim toga, vidljiv je i razvoj turizma te se promoviraju nove planinarske staze i putevi, uz koje također vežemo akcije potrage za izgubljenim izletnicima tj. planinarima, ili pak ozlijeđenim osobama.“ – pojasnio je rad HGSS-a Saša Sambolek.

Aktivnosti HGSS-a su brojne, a upravo suradnja s jedinicama lokalne i regionalne samouprave od iznimne im je važnosti, budući da cijena njihove specijalizirane opreme, uređaja i vozila izuzetno je visoka, ali samim time i rezultati njihovih akcija izuzetno su uspješni.

Na samom kraju u razgovoru su se dotaknuli i planova za naredno razdoblje, u kojem se nadaju i promociji novog zemljoioda Moslavačke gore koji će im omogućiti lakše snalaženje pri potrazi za unesrećenim osobama.