Održana županijska smotra literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva – LiDRaNo 2022.

U Pučkom otvorenom učilištu Novska  18. ožujka održan je LiDRaNo 2022., županijska smotra literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva učenica i učenika osnovnih i srednjih škola.

Prije početka službenoga dijela upriličen je i kratak program domaćina iz OŠ Novska, a potom su se okupljenima obratili ravnateljica Antonija Mirosavljević, gradonačelnik Marin Piletić te Sonja Čatić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport, mlade i civilno društvo Sisačko-moslavačke županije, koja je službeno i otvorila ovogodišnji LiDRaNo. Zbog epidemiološke situacije i ovaj su puta bili dozvoljeni samo pojedinačni nastupi.

Na smotri je sudjelovalo 50 učenika i 40 mentora iz jedanaest osnovnih i šest srednjih škola, koji su u   školskoj godini opterećenoj pandemijom COVID-19, ali i posljedicama razornog potresa, pokazali iznimnu kreativnost i vještinu prenošenja lijepe hrvatske pisane i govorene riječi.

Najbolji iz svake kategorije svoje će umijeće pokazati na državnoj razini od 25.-29.travnja.

U kategoriji literarnih radova našu će Županiju predstavljati 5 učenika osnovnih škola te 3 srednjih škola. U kategoriji dramskog stvaralaštva to će biti 3 učenice osnovnih škola, među kojima je i učenica 7. razreda OŠ Mate Lovraka iz Kutine, Iva Roško, koja se uz pomoć mentorice Marije Lenić predstavila monologom Silvije Šesto „Debela“,  te 2 učenice srednjih škola.

U kategoriji samostalni novinarski radovi predstavljat će nas 4 učenika osnovnih škola, među kojima i učenica 8. razreda OŠ Vladimira Vidrića iz Kutine, Agata Štajcar, s mentoricom Valerijom Galic Antolić koja je napisala problemski članak naziva „Ravnopravnost vs. stereotipi“, te 2 učenice srednjih škola. U kategoriji radijske emisije predstavljat će nas učenici 2 osnovne škole, a to su: Vanja Burmudžija i Borna Pučko iz 8. razreda OŠ Vladimira Vidrića iz Kutine  s mentoricom Valerijom Galic Antolić čija emisija nosi naziv „Svijet mladih“, te učenici Matija Jajetić i Ivan Pomahać iz 5. razreda OŠ Ludina s mentoricom Andrijanom Mihaljević koji su napravili radioigru za djecu pod nazivom „Alisa u ludinskoj zemlji čudesa“, a uz njih bit će i učenici Gimnazije Sisak, kao predstavnici srednjih škola.

U kategoriji školskih listova predstavljat će nas učenici 5 osnovnih škola, među kojima i učenici OŠ Zorke Sever iz Popovače sa svojim digitalnim listom  „Zorkić“ čija je glavna urednica učenica 8. razreda Zora Šarčević, a mentorica Dragana Čubrilo Bila.