Izbjeglice iz Ukrajine stigle u Gornju Vlahiničku

U Gornji Vlahiničku na području Općine Velika Ludina stigle su prve izbjeglice iz Ukrajine. Riječ je o majkama s djecom iz okolice Nikolajeva koje su svoje utočište potražile kod članova obitelji koji već nekoliko sezona dolaze na privremeni rad u okolne voćnjake. Iako je kuća u kojoj se nalaze trošna, kako ističu, zadovoljni su jer su zajedno, mirno je, te uz pomoć donacija brojnih sumještana, ali i ljudi iz okolice, pokušavaju normalizirati svoj život.

Uz predstavnike Župnog caritasa i lokalnih udruga, obišao ih je i ravnatelj OŠ Ludina Tomislav Pavlović, koji im je uz pomoć volontera iz Kutine i prof. Oksane Schneider, pomogao pri popunjavanju formulara kako bi se djeca osnovnoškolske dobi što prije uključila u redovitu nastavu.

Trenutno ove obitelji imaju sve što im je potrebno, no, Župni caritas poziva sve građane da prehrambene i higijenske artikle, posuđe, posteljinu, ručnike, te manje kućanske aparate poput pegle, fena za kosu i grijalica, te odjeću i obuću dostave u njihove prostore, a za više informacija mogu kontaktirati voditeljicu Mariju Grubešić na broj 097 721 7268.

Budući da se uskoro očekuje dolazak novih izbjeglica, OŠ Ludina za njihov je smještaj ponudila u potpunosti opremljen školski stan u Grabričini.