Dan OŠ Zorke Sever

Osnovna škola Zorke Sever 29. ožujka obilježila je svoj Dan. Riječ je o datumu rođenja Zorke Sever, umjetnice, pjesnikinje i pokretačice svih kulturnih zbivanja svoga vremena.

Izaslanstvo škole predvođeno ravnateljicom Zvjezdanom Martinec tom je prilikom zapalilo svijeće te položilo vijenac na njezin grob u Popovači, te je to bila i prilika da se djelatnici i učenici, ali i građani, prisjete svega onoga što je ona kao velika umjetnica kroz svoj život stvarala.

„Svojim stvaralaštvom kao najpoznatija zaljubljenica u svoj rodni kraj – Moslavinu, postavila je ljestvicu svim budućim generacijama vrlo visoko. Sve što je stvarala nije stvarala radi slave, nego kako kažu brojni stručnjaci, radi kulturno-povijesne istine.  Željela je svoj rodni kraj približiti svima kroz brojne slike, rukotvorine, priče. Kako je napisala Slavica Moslavac : „… Zorka je ukazala na vrijednost narodnog blaga, njegovu prolaznost i nepovratnost u svakodnevnom životu.“

Stoga je na nama nastaviti putem kojim je ona kročila. Ne smijemo zaboraviti prave vrijednosti našeg kraja. Moramo graditi budućnost na već postavljenim temeljima tradicije, biti uporni i kreativni na svom putu. Entuzijazam i ljubav prema rodnom kraju koji je Zorka imala, pokretač su svega.“ – poručila je ravnateljica Zvjezdana Martinec uz čestitku učenicima, roditeljima, učiteljima te ostalim djelatnicima i suradnicima koji zajedno stvaraju i opravdanim čine ime ove ustanove.