Dan narcisa u Popovači

Povodom Dana narcisa koji se prve subote u proljeću organizira s ciljem podizanja društvene svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki u svrhu ranog otkrivanja raka dojke i smanjenja smrtnosti,  Knjižnica i čitaonica Popovača u petak 25. ožujka organizirala je tribinu  “Žene ženama-i krhka i snažna,žena je važna”. U sklopu ugodnog razgovora promovirana je knjiga  Katarine Budić “Zapisi za poslije”.  Kroz ovo djelo autorica je opisala život s bolešću i nakon nje, te nove spoznaje koje dolaze u takvim trenucima života.

“Moja priča nije autobiografija, moje žene su izmišljene, ali njihova bolest i priče su stvarne, životne i svaka od njih ima dio moga iskustva. Progovorile su o mojim strahovima, strepnjama, nadanjima i uspomenama. Pišući proživjela sam ponovo godine strepnje i sve emocije su se vratile. To je bila moja terapija. Ponosna sam i sretna.”, rekla je autorica Katarina Budić koja je i ovom prilikom mogla vidjeti kako ima snažnu podršku velikog kruga prijatelja i poznanika, posebice dr.sc. Daše Poredoš Lavor, recenzentica knjige, koja je tom prilikom bila i suvoditeljica tribine.

„Knjiga “Zapisi za poslije” namijenjena je svim ženama oboljelima od raka dojke, ali i njihovim muškarcima, članovima obitelji, prijateljima, poznanicima i liječnicima. Prošlost i sadašnjost isprepliću se u priči o bolesti, ozdravljenju, podršci bližnjih, ljubavi, prijateljstvu, baštini, potrazi za korijenima i vječnoj borbi sa samim sobom i svojim strahovima.I kad liječenje završi, moramo krenuti dalje, obogaćeni novim iskustvima, susretima, prijateljstvima “ – istaknula je dr.sc. Daša Poredoš Lavor, čitajući i pojašnjavajući ulomke iz knjige.

Tribini su, među ostalima, nazočile ravnateljica OŠ Zorke Sever Zvjezdana Martinec, ravnateljica Dječjeg vrtića Popovača Andreja Zeman, glavna sestra NPB „Dr. Ivan Barbot“ Popovača Anita Kovač Roginić te gradski vijećnici Dijana Lipovac i Josip Vlašić.

Voditeljicama tribine na večeri punoj emocija, a koju je glazbeno oplemenio nastup vokalnog sastava Rusalke zahvalila je ravnateljica Knjižnice Ivana Vlašić.

Uz ovu tribinu, Dan narcisa u Popovači obilježen je i dvodnevnom prigodnom prodajom narcisa te podjelom edukativnih materijala na Trgu I u središtu Grada.  Organizatori, Dječji vrtić, Knjižnica i čitaonica te OŠ Zorke Sever, sva su prikupljena sredstva uplatili na račun udruge „SVE za NJU“, a namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.