Damir Bukvić i dalje će voditi Zajednicu pčelarskih udruga SMŽ

Zajednica udruge pčelara Sisačko-moslavačke županije u subotu 12. ožujka održala je izbornu Skupštinu na kojoj je dosadašnji predsjednik Damir Bukvić iz PU „Metvica“ iz Novske dobio povjerenje za vođenje zajednice u još jednom mandatu, dok su za dopredsjednika i tajnika izabrani Drago Plaščar i Dražen Kocet iz PU „Lipa“ iz Popovače.


Također, održana je i redovna izvještajna skupština na kojoj je podneseno Izvješće o radu i financijsko izvješće te prijedlog Plana rada zajednice i financijski plan za 2023. godinu.
Kako je istaknuo predsjednik Damir Bukvić, prošla godina protekla je u znaku pružanja pomoći i oporavka pčelinjih zajednica na području pogođenom potresom, te su brojne aktivnosti Zajednice, ali i drugih relevantnih institucija te službi, ali i pčelara iz ostalih dijelova zemlje i Slovenije bile usmjerene upravo na to. Zbog potresa, ali i pandemije nije održana „Zlatna pčela“, no, održane su brojne manifestacije, edukativna predavanja, Školski medni dan te ostale aktivnosti u organizaciji pojedinih članica Zajednice, a koje je financijski pomogla i Zajednica.
U 2023. godini uz organizaciju „Zlatne pčele“ cilj je i dalje nastaviti sa spomenutim postojećim aktivnostima, ali i pokretanjima novih koje će promovirati pčelarstvo.


Skupštinu su pozdravili i na radu joj čestitali brojni gosti. Igor Petrović, viši stručni savjetnik za pčelarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede RH Zajednici, ali i pojedincima, ponudio je pomoć i pronalaženje odgovora na pitanja vezana uz stručnu podršku i prijave na nove natječaje.
Željko Vrbos, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza pohvalio je aktivnosti ove Zajednice iza koje je izuzetno teško razdoblje. Podsjetio je kako jedino jamstvo kvalitete meda nudi nacionalna staklenka, na kojoj i dalje treba raditi, kao što treba raditi i na novim potporama ovom sektoru. Na kraju, izrazio je zadovoljstvo budući da je Dražen Kocet, tajnik ove Zajednice i dosadašnji član Upravnog odbora HPS-a kandidat za novog predsjednika ove krovne pčelarske organizacije, što ga raduje jer smatra da će njegovim kvalitetnim trudom i radom Savez napredovati, a izostati neće niti potpore od strane Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora te Ministarstva poljoprivrede.
Pčelarsku udrugu „Lipa“ koja je jedna od aktivnijih, ali i Zajednicu, podupire i Grad Popovača, potvrdio je to gradonačelnik Josip Mišković uz kojeg je Skupštini nazočio predsjednik Gradskog vijeća Saša Jagarčec.
„Činimo sve da taj naš domaći med bude u našim školama, vrtićima i na našim stolovima. Želimo da zauzmete bitno mjesto na domaćem tržištu, ali i šire jer potencijala imate. Nekada je to bio vaš hobi, ali danas je to preraslo u važan posao i upravo zbog toga morate se boriti za svoje mjesto pod suncem, a za što imate i resurse, ali i ljude koji žele dobro poljoprivredi, a samim time i vama.“
Sisačko-moslavačka županija vodeća je po broju košnica u Republici Hrvatskoj i na tome treba ustrajati, naglasio je zamjenik župana Mihael Jurić. „Ponosan sam što sam i pčelar i zamjenik župana upravo u ovoj županiji te želim da i dalje njegujemo ono što je dobro, ali i da to dodatno nadograđujemo.“ -rekao je zamjenik župana te stoga najavio i kako je u tijeku izrada pravilnika o dodjeli poljoprivrednih potpora koje će imati bolje efekt, a koji će biti usmjeren ne samo na broj košnice već i na nacionalnu staklenku.


Pomoć pčelarskom sektoru i dalje će pružati i Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora, kao i njegova predsjednica te saborska zastupnica Marijana Petir.
„Mogu reći da je ovo najposloženiji i najuređeniji sektor jer se sustavno pristupa temama i rješavanju problema. Meni je drago da smo postigli određene pomake i podigli to na jednu višu razinu, ne samo u zakonodavnom smislu, već i u smislu da strateški razgovaramo i promišljamo što nam je sljedeći korak i što možemo novo napraviti. Kao dijete sa sela, ali i kao biologinja i teologinja, mogu reći da ovaj sektor promatram s izuzetno visokom dozom poštovanja zbog toga što brinete o pčelama, a da nema njih, ne bi bilo niti oprašivanja, a samim time ni proizvodnje hrane te je zbog toga moj angažman izuzetno velik.“ – rekla je Marijana Petir.


Osim potpora, pčelari se nadaju kako će im ove godine na ruku ići i vremenske prilike te kako će se količina, ali i kvaliteta njihovih proizvoda podići na višu razinu.