Na području Lonjskog polja prebrojano oko 20 tisuća jedinki ptica

Djelatnici Javne ustanove Parka prirode Lonjsko polje tijekom siječnja, koji se smatra najhladnijim mjesecom u godini, proveli su zimsko prebrojavanje ptica.

Na površini od 506 kilometara četvornih Lonjskog polja zabilježeno je oko 20 tisuća jedinki od 250 vrsta ptica. U europskim, pa i svjetskim razmjerima, tako velika zastupljenost ptica na relativno malom prostoru znači izuzetno bogatu ornitofaunu te je potvrđeno kako je Lonjsko polje pticama i dalje važno gnjezdilište, zimovalište i obitavalište.

Globalizacija, klimatske promjene te unos stranih vrsta i štetnika za djelatnike parka predstavljaju izazov u očuvanju šumskih biljnih zajednica i šumskog tla, a posebice za očuvanje zajednice ptica močvarnica. No, unatoč spomenutim problemima, šetajući parkom posjetitelji još uvijek mogu uživati u pjevu brojnih vrsta.

Ljubitelji promatranja ptica u Parku prirode Lonjsko polje mogu posjetiti brojne lokacije, no za svako kretanje važno je da se obavezno jave u posjetiteljske centre Parka. Tamo će dobiti upute na koji način promatrati ptice, a  ako žele što bolje raspoznavati vrste ptica, mogu nabaviti i džepni vodič.