Grad Popovača održao 17. prijem svećenika sa svog područja

Ovogodišnjem, 17. po redu, tradicionalnom prijemu svećenika s popovačkog područja koji organizira Ured gradonačelnika Grada Popovače prisustvovali su župnici Ivan Petrović iz Popovače, Marijan Štingl iz Volodera, Marijan Koren iz Gornje Jelenske i Mato Sukalić iz Velike Ludine, te dekan Kutinskog dekanata vlč. Ivan Benković kao i sisački biskup mons. Vlado Košić. Svi oni zajedno istaknuli su izuzetno dobru i ugodnu suradnju civilne i crkvene vlasti.

Tom prilikom župnici su dali kraći rezime stanja u svojim župama, što se tiče broja umrlih, krštenih te vjenčanih.

 „U Popovači, 2021. godine podijeljena su 52 sakramenta krštenja, 17 sakramenta vjenčanja te 30 sprovoda. U odnosu na 2020. godinu riječ je o istom broju krštenja, te 2 vjenčanja više, dok je broj sprovoda smanjen za 20. Župa trenutno broji oko 2267 vjernika, što je za 140 više nego 2020.godine, a tome su pridonijele i nove obitelji koje su se doselile na popovačko područje. Također, veći je broj maloljetnika, ali i korisnika ispovijedi u kući, no, zbog pandemije smanjio se broj posjeta u Neuropsihijatrijskoj bolnici na 132, a u godinama prije pandemije on se kretao oko 500, dok je broj potrebitih ostao na istoj razini.“ – istaknuo je vlč.Ivan Petrović, upravitelj Župe Popovača.

Voloderski župnik Marijan Štingl istaknuo je kako u voloderskoj župi koja obuhvaća Voloder, Donju i Gornju Gračenicu ima 1100 obitelji, od čega velik broj djece i mladih koji su vrlo aktivni u župi. „U 2021.godini imali smo 55 krštenja, a umrlo je 65 osoba, te je po prvi puta nakon nekoliko godina negativna statistika u ovoj župi. Vjenčanih parova je 13, što je 4 para više u odnosu na 2020.godinu, broj prvopričesnika se nije mijenjao, a krizmanika je bilo 46, što je za 15 više u odnosu na godinu ranije.“- rekao je vlč.Štingl.

Vlč.Marijan Koren upravitelj Župe sv. Ivana Krstitelja Gornja Jelenska istaknuo je kako je prošle godine bilo 13 umrlih osoba, 13 krštenih te se vjenčao jedan par.

Velikoludinski župnik Mato Sukalić također je istaknuo nije bilo značajnih promjena s obzirom na godinu ranije stoga su i podaci slični. „U 2021. imali smo 50 umrlih, 22 krštenih, te 53 vjenčanja. Decentralizacija pojedinih naselja od župne crkve, određeni udio romskog stanovništva, staračko stanovništvo i sve veći broj potrebitih, sada ih ima 70-ak, problemi su koji nas muče.“ – istaknuo je vlč. Sukalić dodavši kako je za razvoj crkvenog djelovanja potrebno izgraditi sakralni objekt u Donjoj Vlahiničkoj stoga i pozdravlja aktivnosti Grada Popovače oko održavanja misnih slavlja u tom naselju.

Župnici su istaknuli kako su epidemija koronavirusa  i potres utjecali i na život crkve, a kao negativnu posljedicu naveli su i povećan broj osoba u potrebi, a požalili su se i na sve veće troškove energenata, posebice plina.

Također, sumirali su rezultate zajedničkih projekata u prethodnoj kalendarskoj godini, ali i donijeli planovi za provedbu novih, a na suradnji im je zahvalio gradonačelnik Josip Mišković. „Drago mi je što naše župe sudjeluju u svim našim aktivnostima, bilo kulturnim, gospodarskim ili nekim drugim, a posebice ukoliko su one vezane uz obilježavanja Dana pojedinih naselja i koje su tradicija našeg kraja. Isto tako, važno je budući da Grad svake godine izdvaja određena sredstva za rad župa, da odredimo kapitalne projekte u koje će se uložiti ove godine.“-rekao je gradonačelnik.

Osim statističkih podatak razmatrane su i potrebe obnove sakralnih objekata koji su kulturno bogatstvo Popovače. „Grad Popovača i ove je godine u proračunu osigurao oko 300 tisuća kuna za redovni rad Župa te za nekoliko investicija na sakralnim objektima. Između ostalih, riječ je o nastavku radova na unutrašnjosti crkve sv. Ivana Krstitelja u Gornjoj Jelenskoj, te sanacije crkve sv. Antuna Padovanskoga u Voloderu.“- istaknuo je gradonačelnik Josip Mišković.

Osim upravitelja popovačkih župa izvrsnu su suradnju istaknuli i uvaženi gosti, vlč.Ivan Benković, dekan Kutinskog dekanata te mons.Vlado Košić, sisački biskup.

„Moram izraziti zadovoljstvo i zahvalnost za to što prema Katoličkoj crkvi gradonačelnik Popovače i njegovi suradnici imaju jedan dobar odnos i razumijevanje za sve potrebe, a jednako tako i mi kao biskupija za njihove. Samo se u zajedništvu možemo dobro brinuti za iste ljude koji su i građani i vjernici i to je ono što nas spaja i na čemu trebamo raditi i dalje.“ – rekao je biskup.

S ciljem što brže obnove sakralnih objekata koji su kulturno bogatstvo Popovače, ali i daljnjeg razvijanja župa te njihovih aktivnosti dogovoreno je kako će se uskoro održati radni sastanak na kojem će se odrediti zajednički prioriteti, kako za ovu, tako i za godine koje slijede. Također, naglašeno je kako će i ove godine pomoć župama pri organizaciji njihovih aktivnosti pružiti i Turistička zajednica, budući da su njihovi programi od vjerskog ali i kulturnog značaja za Grad.