Proslava Vincekova u Popovači

U srcu Moslavine, kraju poznatom po vinogradima i kvalitetnom vinu, vrijednim ljudima te lijepom i rodnom krajoliku, ispred Vinskog podruma u Popovači tradicionalno je proslavljen blagdan Svetog Vinka, zaštitnika vinogradara, vinograda i vina.

Vincekovo u Moslavini i ove su godine organizirali domaćini iz Udruge vinogradara i voćara „Škrlet“, uz potporu Grada Popovače i gradske Turističke zajednice. Tradicionalan obred vodio je Vlado Dutković, a pratilo ga je veselo druženje gostiju, uz kobasice, domaću vinsku kapljicu i tamburaše.

Predsjednik Udruge „Škrlet“ Igor Kovačević tom je prilikom pojasnio što vinarima znači blagdan sv. Vinka: „Vincekovo obilježavamo zato što je to tradicija našeg kraja koju ne smijemo zaboraviti. Prošle godine, zbog pandemije, nismo ju obilježili, i vidjeli smo da nam  ona nije baš bila uspješna, pa smo se ove godine odlučili za obilježavanje u skromnijem obliku i s manjim brojem sudionika, odnosno, s našim članovima i predstavnicima Grada i Turističke zajednice. Što se tiče ostatka godine, mi kao u uvijek planiramo ocjenjivanje i izložbu vina, predavanja, edukativno putovanje, proslavu Martinja i ostalih naših vinogradarskih blagdana i manifestacije, no, sve ovisi o pandemiji. Protekla je godina bila teška, pokosio nas je mraz pa urod nije bio velik, no, sve proizvedeno bilo je dobre kvalitete tako da sada možemo uživati u dobrim vinima. Vinogradarstvo i vinarstvo u ovom kraju ima budućnost s obzirom da Udruga ima sve više članova, a posebice mladih, što me veseli.”

Gradonačelnik Popovače Josip Mišković tom je prigodom istaknuo kako mu je drago što je tradicija nastavljena te je na ovaj simboličan način započeta nova vinogradarska godina u kojoj je svim okupljenim vinogradarima i vinarima zaželio da bude bolja od prethodne: „Vinogradi su tradicija našeg moslavačkog kraja i važno je bitno da su vinogradarstvo i vinarstvo postale jedne od važnijih poljoprivredna grana, poglavito zahvaljujući našoj autohtonoj sorti škrlet uz koju su neki vinari počeli raditi ozbiljan posao.  Zadnjih godina napravljen je veliki iskorak i naš kraj zauzeo je značajno mjesto na vinskoj karti Hrvatske. Čestitam svim našim vinogradarima i vinarima na trudu i želim im još uspješnije rezultate.“

U tradicionalnom obredu vezanom za Vincekovo, inače jednom od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana, započinju prvi radovi u vinogradu, orezivanje trsova. Naime, kako nalaže stari običaj u Moslavini, ali i u cijeloj Sjeverozapadnoj Hrvatskoj, svaki vinogradar uzima tri orezane grančice s tri pupa koje će u vodi držati u kući kako bi se, kad loza potjera, moglo prognozirati kakva će biti godina. Orezani trs potom se obredno poškropi vinom te okiti kobasicama koje znakovito predstavljaju želju za plodnošću i dobrim urodom.

Proslava sv. Vinka održana je i u vinogradu obitelji Trdenić, a nazočio joj je i zamjenik župana Mihael Jurić koji je tom prigodom pohvalio napore koje moslavački vinogradari i vinari ulažu, te im zaželio daljnji razvoj i uspješnu novu vinogradarsku godinu.