Na prometnicama županije lani 22,2 % više prometnih nesreća nego 2020.godine

Prometna statistika  u protekloj 2021.godini u našoj županiji nije dobra.  Na prometnicama naše županije su se dogodile 1542 prometne nesreće, što je za 22,2 posto više nego 2020.godine, istaknuo je to Luka Pešut, načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke.

„Dogodilo se 12 prometnih nesreća sa smrtno stradalim osobama, što je jednu prometnu nesreću, odnosno 7,7 posto manje nego godinu dana ranije kada smo imali 13 nesreća sa smrtno stradalim osobama. Dogodilo se 398 prometnih nesreća sa ozlijeđenim osobama, odnosno 34,9 posto više nego u prethodnoj godini. Isto tako dogodile su se 1132 prometne nesreće s materijalnom štetom što je za 18,7 posto više nego godinu dana ranije“, naglasio je Pešut.

U prometnim nesrećama teške tjelesne ozlijede zadobila je 101 osoba, što je za 53 posto više nego godinu ranije, dok smo imali i 457 lakših tjelesnih ozljeda. „U prometnim nesrećama pod utjecajem alkohola bilo je 246 sudionika, što je za 7,9 posto više nego u istom razdoblju lani. Utvrđeno je 34 178 prekršaja u prometu što je za 7,6 posto manje nego u 2020.godini što je i razumljivo iz razloga potresa, COVID-a. Mislim da je to utjecalo i na ljude pa je i to jedan segment koji je pridonio ovom povećanju broja prometnih nesreća“, smatra Pešut.

Ističe kako policija i dalje nastoji provoditi što više akcija po pitanju četiri ubojice u prometu, a to su brzina, mobitel, alkohol te pojas. „Kod brzine imamo smanjenje za 7,2 posto što nije puno, alkohola imamo porast od 5 posto, pojas smanjenje za 1,3 posto i mobitel porast za 10,5 posto što ukazuje da smo sa tim akcijama izjednačili se u odnosu na godinu ranije. U prometnim nesrećama je utvrđeno 47 kaznenih djela protiv sigurnosti cestovnog prometa ili 42,4 posto više nego u istom razdoblju godinu prije kada su zabilježena 33 kaznena djela“, kazao je Pešut.

Najavio je i kako će u ovoj godini na dodatnim dionicama postaviti uređaje za kontrolu brzine, kao što je najavio da će maksimalno mobilizirati svu tehniku i ljudstvo koje imaju kako bi smanjili broj prometnih nesreća i povećali razinu sigurnosti što je više moguće.

Izvor: Portal 53