Godinu dana nakon razornog potresa državni vrh obišao Banovinu

Na godišnjicu razornog potresa koji je pogodio Banovinu i uništivši domove promijenio život stanovništvu jučer je u Petrinji uz nazočnost premijera Plenkovića počela sjednica stožera za obnovu nakon koje je  potpisano nekoliko ugovora s ciljem revitalizacije tog područja.

Na sjednici Stožera  predstavljena je prezentacija o posljedicama potresa, interventnim mjerama nakon potresa, poduzetim mjerama za pomoć građanima i lokalnoj zajednici, uloženim financijskim sredstvima, obnovi te planovima za gospodarsku, demografsku i društvenu revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat i župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak potpisali su ugovore za izgradnju nove sportske dvorane, pristupne ceste i rekonstrukciju Srednje škole u Petrinji, kao i za izgradnju zgrade Ekonomske škole u Sisku.

Župan Celjak i dekan Građevinskog fakulteta u Zagrebu Stjepan Lakušić potpisali su sporazum za otvaranje izvanrednog studija građevinarstva u Sisku.

Vlada je u ponedjeljak u Zagrebu predstavila i Program društvene i gospodarske revitalizacije Sisačko-moslavačke županije, vrijedan 15 milijardi kuna.

Cilj je Programa infrastrukturna, gospodarska i demografska obnova Županije koja gospodarski zaostaje za ostatkom Hrvatske, a prioritet mu je obnova potresom pogođenog područja.

29.prosinca prošle godine Banovinu je pogodio potres kojem je magnituda u epicentru bila 6.2 prema Richteru.  U potresu je život izgubilo sedam osoba, a od teških zadobivenih ozljeda nekoliko mjeseci kasnije umrla je još jedna osoba.

Tom je potresu prethodio, dan ranije, snažan potres magnitude 5.0 prema Richteru, a podrhtavanja su se na Banovini nastavila kroz cijelu godinu.

Posljedice se saniraju od prvoga dana, no i danas brojni stanovnici žive u kontejnerima ili mobilnim kućicama.

Premijer Plenković i ministri tijekom boravka u Sisačko-moslavačkoj županiji obišli su nekoliko obnovljenih lokacija u Petrinji te su u Crkvi sv. Lovre nazočili svetoj misi za sve žrtve razornog potresa, a potom su u Sisaku u Općoj bolnici dr. Ivo Pedišić obišli izložbu “Budućnost nakon potresa”, u prigodi 125 obljetnice osnutka bolnice.

Područje stradalo od potresa obišao je i predsjednik Zoran Milanović. Obilazak je započeo u Sisku gdje se sastao s većim brojem stradalih, koji su smješteni u kontejnersko naselje, a oni su u iznjeli svoje strahove. Po odlasku iz Siska, predsjednik Milanović je obišao Petrinju, Novo Selo Glinsko, Majske Poljane i Glinu, gdje se i sastao s  volonterima Chefs Club Croatia i nezavisnim volonterima iz Zagreba, Istre i Banovine te članovima Udruge DOBRO DOBRIM.

Izvor: Hina

Fotografije: Hina, smz.hr