Dan Grada Kutine: Branku Stragi nagrada za životno djelo, Zakladi Sandra Stojić i AK Odisej godišnje nagrade

Kutina danas obilježava Dan Grada odnosno 765. obljetnicu od prvog pisanog spomena imena Kutine. Svečanoj sjednici uz Dan Grada nazočili su predstavnici političkog i gospodarskog života sa gradske, županijske i državne razine a u ime domaćina pozdravio ih je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić. Svi su oni uputili čestitke građanima Kutine uz Dan Grada zaželjevši puno uspjeha ovogodišnjim dobitnicima nagrada Grada Kutine.


 Nagrada za životno djelo ove je godine uručena Branku Stragi, predsjedniku Udruge umirovljenika Petrokemije i dugogodišnjem sportskom djelatniku. Branko Straga dugi niz godina aktivno je igrao nogomet za nekoliko klubova NK Moslavini, Segesti, Bjelovaru, te trenirao brojne klubove na području Kutine i šire. Obnašao je dužnost predsjednika zbora nogometnih trenera NS Kutina i Nogometnog saveza SMŽ u 4 mandata, te djelovao na razvoju sporta na lokalnoj i županijskoj razini. Uz višegodišnju aktivnost na području sporta Branko Straga od 2017. godine obnaša dužnost predsjednika Udruge umirovljenika Petrokemije koja njegovim dolaskom na čelo još aktivnije radi.

Dobitnik nagrade zahvalio je Gradu Kutini što su prepoznali njegov rad, kao i Miroslavu Ptičeku koji ga je predložio za nagradu, ali i Udruzi umirovljenika Petrokemije. „Nisam očekivao nagradu jer znam da ima puno ljudi koji svojim društvenim djelovanjem zaslužuju ovu nagradu i samim time izuzetna mi je čast primiti ovakvo priznanje. Posebno zahvaljujem Udruzi umirovljenika Petrokemije koja me je potaknula na rad za širu društvenu zajednicu, ovo je priznanje i njima“, rekao je Branko Straga.   

 Dobitnici godišnjih nagrada Grada Kutine su Zaklada Sandra Stojić i Atletski klub ODISEJ. U ime Zaklade Sandra Stojić koja ove godine obilježava 10 godina aktivnog rada nagradu je primila predsjednica udruge Biserka Stojić. Zaklada Sandra Stojić nagrađena je zbog promicanja potrebe i važnosti palijativne skrbi u obitelji, širenja zakladništva i filantropije, borbe protiv socijalne isključenosti, zagovaranja ljudskih prava, promicanja zdravlja i širenja volonterstva.


„Zahvaljujem na nagradi koja je priznanje za naš 10 godišnji rad. Slijedili smo svoju misiju i viziju i nismo pogriješili. 10 godina radili smo na unaprijeđenju života naših građana, jer naša svrha je promicanje važnosti potrebe palijativne skrbi u obitelji. To je osnovno ljudsko pravo koje stječemo rođenjem, da imamo kvalitetu života kakva nam treba i kad odlazimo s ovoga svijeta. Djelujemo i u drugim područjima, odgoja, volonterstva, promicanja zdravlja. Ponosna sam na ovu nagradu koja nas potiče u daljnjem radu, ali i obvezuje“, rekla je Biserka Stojić.


 Drugi dobitnik godišnje nagrade Grada Kutine je Atletski klub ODISEJ za osobe s invaliditetom, Klub je nagrađen za poticanje i razvijanje atletskog sporta osoba s invaliditetom, te za izvanredne sportske uspjehe na državnoj i međunarodnoj razini, poput Paraolimpijskih igara u Tokiju 2020.

U ime kluba na godišnjoj nagradi zahvalio je predsjednik AK ODISEJ Miro Kačmarčik koji je pobrojao neke od uspjeha članova kluba. „“Zahvaljujem svim članovima kluba OSI to je nagrada za njihov trud. Biti invalid i uspješan sportaš nije lako, tu je puno odricanja. Neki od članova rade i poslije posla dolaze na treninge i to nije nimalo jednostavno . Zahvala ide i građanima koji su nas prepoznali i cijene naš rad, Gradu Kutini i gradonačelniku koji su vijek tu kada treba“ rekao je Kačmarčik.

Nagrade dobitnicima na svečanoj sjednici Gradskog vijeća uručili su gradonačelnik Kutine Zlatko Babić i predsjednik Gradskog vijeća Robert Krpes, čestitajući svim dobitnicima.