“Zlatna kuna” Petrokemiji i Sanu

U Sisku je 14. listopada održana svečana sjednica Hrvatske gospodarske komore-Županijske komore Sisak u povodu uručivanja plaketa “Zlatna kuna” za ostvarene rezultate u razvitku gospodarstva Sisačko-moslavačke županije tijekom 2020.

Najuspješnije malo trgovačko društvo u Sisačko-moslavačkoj županiji je Agro Simpa d.o.o., srednje trgovačko društvo Sano d.o.o. Popovača, a najuspješnije veliko trgovačko društvo je Petrokemija d.d. Kutina.

Gospodarsko vijeće Županijske komore Sisak Odluku je donijelo na osnovi prikupljenih podataka o poslovanju gospodarskih subjekata Sisačko-moslavačke županije i primjene jedinstvenih kriterija o ocjeni uspješnosti poslovanja.

Osim ovih priznanja, na svečanosti su uručena i posebna priznanja za doprinos razvitku gospodarstva i komorskog sustava zaslužnim pojedincima i tvrtkama, a povodom obilježavanja 150 godina od osnivanja Trgovačko-obrtničke komore u Sisku. Priznanja su dodijeljena Ivanu Brkiću, Mladenu Galekoviću, Borisu Mesariću, Mattu Darku Sertiću, Milanu Stojanoviću i Marijanu Vukeliću, te tvrtkama Gavrilović d.d. Petrokemija d.d., te Razvojnoj agenciji SIMORA d.o.o.

Uvodno se, čestitajući laureatima, gospodarstvenicima i gostima obratio predsjednik HGK-ŽK Sisak Tihomir Babić, podsjećaju na otežane uvjete za poslovanje u pandemiji i nakon katastrofalnog potresa koji je pogodio područje naše županije. „U takvim okolnostima trebalo je imati hrabrosti, odlučnosti, znanja i umijeća voditi te tvrtke, očuvati poslovanje i postići dobar rezultat.“ – naglasio je.

Podsjetio je i na 150 godina kontinuiranog komorskog sustava: „Komora je bila u specifičnoj ulozi, koja je neovisno o povijesnim okolnostima, društvenim uređenjima ili službenim politikama uvijek bila institucija okupljanja, potpore i promicanja gospodarstva i njegovih interesa. Iskreno vjerujemo i sve ćemo učiniti kako bi Komora i u budućnosti imala značajnu ulogu. Obvezujemo se da i dalje odgovorno i konstruktivno radimo u interesu gospodarstvenika i gospodarstva Sisačko-moslavačke županije.“

Zamjenik sisačko-moslavačkog župana Mihael Jurić naglasio je veliku ulogu gospodarstvenika u sveukupnom razvoju županije, podsjećajući kako će svi oni imati uvijek potporu županijske uprave kroz razne poticajne mjere.

Na suradnji i potpori koji jedna od najvećih hrvatskih kompanija Petrokemija d.d. Kutina ima u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Sisak zahvalio je predsjednik Uprave ove tvrtke Davor Žmegač. Naime, Petrokemija d.d. Kutina ove je godine primila Priznanje za doprinos razvitku gospodarstva i komorskog sustava na području Sisačko-moslavačke županije, a u povodu 150 godina osnivanja Trgovačko- obrtničke komore u Sisku i Zlatnu plaketu za najuspješnije veliko trgovačko društvo u SMŽ. „Mi već 53 godine kontinuirano radimo, proizvodimo mineralna gnojiva, ne samo za hrvatsko gospodarstvo već i za značajan broj zemalja u Europi i svijetu. Kao i Komora, i Petrokemija je u zadnje 53 godine prošla niz oscilacija, međutim, u zadnjih nekoliko godina uspjeli smo kompaniju stabilizirati i ona je spremna za jedan novi razvojni ciklus koji se mora uklopiti u zelenu tranziciju energetske Europe.“ – rekao je Žmegač.

Svečanoj sjednici nazočili su i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek, potpredsjednik HGK Josip Zaher, predsjednik Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije Adolf Cvanciger i gospodarstvenici s područja županije. U glazbenom dijelu programa sudjelovali su učenici Glazbene škole „Frana Lhotke“ Sisak Tessa Kolar i Andrej Vidović.