Učenici OŠ Zorke Sever posjetili MMK

Učenici sedmih razreda Osnovne škole Zorke Sever u sklopu terenske nastave posjetili su Muzej Moslavine u Kutini.

Uz stručno vodstvo obišli su sva četiri odjela muzeja – etnografski, arheološki, kulturno-povijesni te galerijski odjel. Saznali su ponešto o tradicijskoj odjeći, obući i nakitu, tekstilnim predmetima te lončarskim proizvodima s moslavačkog područja. U zbirci kulturno-povijesnog odjela zanimljivo je bilo vidjeti značajan broj predmeta vezan uz školstvo, kao što su školske pločice, tintarnice, imenike, udžbenike, kao i predmete te dokumente iz Domovinskog rata. U obilasku arheološkog odjela učenici su upoznati s brojnim arheološkim nalazištima diljem Moslavine.

Glavni razlog posjeta Kutini bila je izložba pod nazivom „Barun Trenk – novo lice legende“, koja prikazuje jedinstvene rezultate antropoloških istraživanja provedenih na mumificiranim ostacima baruna Trenka, kao i vjernu rekonstrukciju povijesne osobe.

Posjećivanjem izložbi učenici na zabavan način uče o povijesti te stvaraju naviku praćenja različitih kulturnih događaja, što ih možda potakne da jednoga dana i sami postanu stvaratelji istih.