GV Popovače aktualiziralo temu o lokalnim prometnicama

O uređenju lokalnih prometnica, kako onih asfaltiranih, tako i makadamskih, raspravljalo se na nedavno održanoj sjednici Gradskoga vijeća Popovače.

Vijećnica Nevenka Kundrata Carek (HSP) gradonačelnika je upitala kada će krenuti radovi obnove te hoće li u taj plan biti uvrštene i dionice na području Gornje Jelenske.

Gradonačelnik Josip Mišković u odgovoru je naglasio kako će radovi krenuti kroz nekoliko dana, a riječ je o manjim dionicama u ukupnoj dužini od 3,4 km: “Radi se o manjim dionicama, a u Gornjoj Jelenskoj su planirane tri lokacije: Novo brdo, Paklenica te o odvojak obitelji Pleše, a ukupne su dužine 600-tinjak metara. Vodili smo se time da zadovoljimo potrebe ljudi koji tamo žive te da spriječimo daljnje propadanje makadamskih cesta uslijed bujica.“

„U Ulici sv.Barbare u Voloderu pojavile su se udarne rupe na mjestima gdje je prekopana za kanalizaciju. Zanima me kada bi se to moglo sanirati.“ – upitao je vijećnik Danijel Sučija (HDZ).

Gradonačelnik Mišković prilikom odgovora je naglasio kako je kanalizacija gradska investicija koja je rađena prije 2-3 godine, a ukoliko su oštećenja nastala zbog nje, vjerojatno postoji mogućnost za izvođač radova to sanira. „Stručne službe će provjeriti je li to moguće, ukoliko nije, grad će to napraviti u sklopu redovnog održavanja.“

„Možemo li očekivati i u kojem vremenskom roku spojnu cestu od Radničke ulice prema Ravniku?“ – upitao je predsjednik Vijeća Saša Jagarčec (SDP).

Gradonačelnik Josip Mišković istaknuo je kako je Radnička ulica spojena s Ravnikom, ali nije u cijeloj svojoj dužini asfaltirana pa pretpostavlja da građani zbog toga negoduju te dodao: „U planu za 2022.godinu je izgradnja kanalizacijske mreže u tom dijelu te izgradnja precrpne stanice. Kad se to završi nema razloga da se Radnička ulica ne presvuče, odnosno da se preostala dionica koja je duljine oko 1 km ne asfaltira. Naravno, to ovisi o Gradskom vijeću, odnosno moramo vidjeti koji su nam prioriteti te s koliko sredstava raspolažemo. To može biti jedan od prijedloga za investicije u 2022.godini kako bi se osigurao novac iz EU ili nacionalnih fondova za provedbu. Budući da je riječ o koridoru ceste koji je upisan, novac je jedini problem u ovom trenutku.“ – zaključio je u odgovoru gradonačelnik.

Od strane vijećnika Rize Mešića (SDP) gradonačelnik je bio upitan i o projektu izgradnje mosta preko vodotoka Jelenka.

„U posljednjih nekoliko mjeseci izrađujemo projektnu dokumentaciju, no, ušli smo u tzv. slijepu ulicu jer je projektant od revizora dobio naputak da dopuni, odnosno izmjeni projekt, na što nije prvotno pristao. Prije nekoliko dana smo konačno uspjeli dogovoriti kompromisno rješenje. Projektant je ipak prihvatio uvjete revizora i izvršio izmjene. S pozitivnim mišljenjem revizora smo otvorili uvjete za otvorenje natječaja za javnu nabavu, te se nadam da neće biti problema oko toga kako bi se što prije krenulo u realizaciju.” – pojasnio je gradonačelnik.

Grad je za to dobio i 200 tisuća kuna od strane Ministarstva graditeljstva te bi se trebalo i započeti s radovima do kraja godine, kako bi se mogla iskoristiti dobivena sredstva. Ukoliko se to i ostvari, Popovača će zasigurno postati jedno od većih gradilišta u Sisačko-moslavačkoj županiji.