Gradsko vijeće Popovače iskazalo potrebu za logopedom, Glazbenom školom i Robotičkim centrom

Gradski vijećnici Popovače na nedavno su održanoj sjednici iskazali velik interes za potrebe djece i mladih.

Vijećnica Dijana Lipovac (HSP) istaknula je kako velik broj djece s područja Popovače ima potrebu za logopedom, a nažalost to više ne može obaviti u svom gradu. Pitala je stoga postoji li mogućnost da se logoped vrati  Popovaču.

Gradonačelnik Josip Mišković u odgovoru je istaknuo kako „nažalost zbog loše suradnje s Domom zdravlja Kutina došlo je do prekida te usluge.“

„Učinili smo sve kako ne bi došlo do tog raskidanja, no Dom zdravlja Kutina odlučio je suprotno budući da su taj prostor namijenili za Centar za majku i dijete. Vrijedi spomenuti i određeni sukob između logopeda i same Ispostave Doma zdravlja u Popovači, tako da je i to presudilo prekidu suradnje. U ovom trenutku planiramo vratiti logopeda, ukoliko se to ne može putem Doma zdravlja, učinit ćemo to u sklopu Dječjeg vrtića.“ Najveći problem u ovom trenutku je općeniti manjak logopeda, a ukoliko se pojavi osoba koja bi radila u Popovači, Grad je spreman osigurati financijska sredstva za njegov rad, baš kao što je to činio i u prethodnom razdoblju.“-zaključio je gradonačelnik.

Predsjednika vijeća Sašu Jagarčeca (SDP) zanimalo je kako napreduje projekt otvorenja ispostave Glazbene škole.

„Grad je za tu namjenu već kupio određena glazbala – klavire, koji su smješteni u OŠ popovača, budući da je ideja još u prošlom sazivu bila da se tamo otvori ispostava Osnovne glazbene škole Borisa Papandopula Kutina, međutim nije došlo do realizacije.“ – uvodno je rekao gradonačelnik.

„U razgovoru s ravnateljem saznao sam da je najveći problem resorno Ministarstvo čiju suglasnost trebamo za osnivanje ispostave. Kako bi se to što prije pokrenulo ravnatelj OŠ Popovača Dražen Mlakar predložio je da se pokuša suradnja dogovoriti s Glazbenom školom Frana Lhotke u Sisku, a koja također ima volju za otvaranjem ispostave. Koliko znam, sada slijedi sastanak ravnatelja Mlakara i ravnatelja Glazbene škole u Ministarstvu znanosti i obrazovanja kako bi se uspjele dogovoriti određene aktivnosti s ciljem otvaranja Ispostave u što kraćem roku. Grad je i ove godine u proračunu predvidio određena sredstva za tu namjenu, a isto vjerujem da ćemo učiniti i slijedeće godine.“ – napomenuo je gradonačelnik Mišković dodavši kako je Grad resornom ministarstvu uputio zahtjev za dopunu Mreže škola, a uz dvije srednje tražio je da tu budu i osnovna te srednja glazbena škola.

Što se tiče mladih, vijećnik Hrvoje Vuić (HDZ) istaknuo je kako Popovača ima velik potencijal kada je riječ o robotici, spomenuvši obitelj Lendvaj kao primjer. Pitao je stoga gradonačelnika postoji li mogućnost otvaranja Robotičkog centra ili slične djelatnosti kako bi se to i iskoristilo.

„Grad Popovača ima želju osnivanja određenih obrazovnih institucija koje će stvoriti mogućnosti da nam djeca ostanu ovdje, dok ovakvi centri izvrsnosti, trebali bi biti osnovani kroz određenu ustanovu“ –  istaknuo je u odgovoru gradonačelnik dodavši kako Grad Popovača podupire postojeći Robotički klub, kao i sve druge koji postižu uspješne rezultate, a to će ovisno o svojim mogućnostima činiti i ubuduće.