Dan bijelog štapa

Udruga slijepih Grada Kutine i dijela SMŽ obilježila je međunarodni Dan bijelog štapa.
„Bijeli štap pomagalo je slijepim osobama, ali i to je znako kako bismo bili vidljiviji svim ljudima. I sve naše aktivnosti imaju taj cilj, da budemo vidljiviji i što više uključeni u lokalnu zajednicu u gradovima i općinama u kojima žive naši članovi.“, rekao je Mario Merhaut, predsjednik Udruge.
Kratak presjek rada u proteklom razdoblju iznijela je Helena Ložar, voditeljica EU projekta Udruge „Vaše oko – naš pratitelj“. Istaknula je dobru suradnju s općinama i gradovima na čijem području žive članovi Udruge, a to su: Novska, Popovača, Velika Ludina, Jasenovac, Garešnica i Kutina. Udruga okuplja više od 60 članova te je jedna od najstarijih Udruga u ovom dijelu Županije sa 67 godina neprekidnog rada. „Sve naše aktivnosti usmjerenu su poboljšanju kvalitete života naših članova i poboljšanje njihovog položa kroz ostvarivanje njihovih prava.“, istkanula je Helena Ložar. Dodala je kako se Udruga uspješno prilagodila novom načinu financiranju udruga te je uspješno aplicirala i projekte prema EU fondovima pa je odobreno financiranje projekta „Vaše oko – naš pratitelj“ čija je provedba započela prije godinu dana. Cilj je projekta „Vaše oko – naš pratitelj!“ povećane socijalne uključenosti i unapređenje kvalitete života slijepih osoba, članova Udruge na području Grada Kutine i dijela SMŽ. Projekt je prilika da naši članovi postanu punopravni članovi svoje zajednice i da na dostojanstven način ostvaruju svoja prava i ispunjavaju svoje obaveze.“, istaknula je Helena Ložar. Dodala je kako je za uspješnu prijavu projekta i ostale aktivnosti važna stalna edukacija članova. Udruga je organizirala i čitav niz radionica, a među članovima je posebno dobro primljena kuharska radionica.


Željko Tomičić, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti čestitao je i zahvalio Udruzi i njenim članovima na njihovom uspješnom radu i doprinosu društvenog razvoja Kutine. „Vi ste pokazali kako se savladavaju prepreke uz pomoć pomagala, ali i učenjem, voljom, upornošću i radom. Zato ste sada vidljiviji i nadam se da ćete biti još više uočljiviji.“, poručio je Željko Tomičić. O radu udruge, uz čestitke za uspješan rad pohvalno su se izrazili i Josip Bilandžija, gradonačelnik Garešnice, Siniša Kesić, zamjenik gradonačelnika Novske i Lovro Miklaužić, zamjenik gradonačelnika Popovača.
Čestitakama su se pridružili: Jozefina Kranjčes, predsjednica Udruge OSI Kutina, Biserka Stojić, upraviteljica Zaklade Sandra Stojić i Božida Cesar, predsjednik Udruge invalida rada.
Na kraju svačnosti obilježavanja Dana bijelog štapa članovi Udruge slijepih i dijela SMž poručili su kako će i dalje dati svoj doprinost u u napređenju kvalitete života svojih članova i dati svoj doprinos lokalnim zajednicama s čijih područja dolaze članovi udruge.