Berba kukuruza

U tijeku je berba kukuruza. Ratari s područja Moslavina većinom ju beru u zrnu, a s obzirom na vremenske prilike, bolesti i štetnike te divljač, u prosjeku na boljim položajima očekuju urod od 10 do 11 tona po hektaru, što i nije toliko loše, no, nažalost ostatak kontinentalne Hrvatske ne može se pohvaliti istim, ističe agronom i poljoprivrednim Josip Žatečki iz Grabrovog Potoka.  „Kvaliteta kukuruza je dosta dobro iako je bilo dosta štetnika, koji su karakteristični za tople godine. Vlage su sada između 20-30%, a ovise o rokovima sjetve, agrotehnici te vrsti hibrida. S lošim vremenom kvaliteta će biti slabija tako da treba iskoristiti suho vrijeme i „skinuti“ kukuruz.“

Otkupna cijena je, u usporedbi s prošlogodišnjom, jako dobra. „Na bazi od 25% vlage cijena je 1,30-1,35kn za kilogram, dok je cijena kilograma suhog kukuruza oko 1,70kn. Ovog trena to je dobra cijena za nas ratare, ali nije dobra za stočare, posebice za proizvođače mlijeka. Ulog u sjetvu je bio normalan, cijene gnojiva i ostalih potrebnih materijala su bile dobre, no sad ulazimo u jednu jako skupu jesensku sjetvu, naime, cijene uree porasle su za oko 200%.“ – pojašnjava Žatečki.

Unatoč dobroj otkupnoj cijeni, poticajima koji prate ratare, kao i na modernizaciju samog procesa uzgoja, površine pod kukuruzom već godinama nisu povećane, a većina kukuruza i dalje se izvozi, ponajviše u Italiju.