Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – 3 nagrade u Sisačko-moslavačku županiju

U Zaprešiću se 30. lipnja 2021. godine održala svečanost dodjele nacionalnih nagrada „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“.

Uz šampionsku titulu dodijeljene su Zlatne, Srebrne i Brončane povelje te Posebna priznanja u sedam kategorija: Turistička seljačka gospodarstva, Tradicijska (ruralna) domaćinstva, Tradicijska (ruralna) gastronomija, Vinski turizam, Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, Ruralno turistički projekti, Projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka.

Šampioni osmog Suncokreta ruralnog turizma su Hotel Dunav i Sinjska alka. Na prijedlog Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije, nakon višemjesečnog obilaska terena i rada, u našoj županiji, Srebrnu povelju u kategoriji „Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru“ dobilo je  „LONČARSTVO VAL“ PETRINJA, Brončanu povelju  u kategoriji „Ruralno turistički projekti“  „ADRENALINSKA AVANTURA NA BANOVINI“ PETRINJA, a posebno priznanje  za očuvanje autohtonih sorti u vinarstvu  „VINARIJA TRDENIĆ – PRIČA O ŠKRLETU“ POPOVAČA.

„U godini pandemije, razornih potresa, nezavidne gospodarske situacije bili smo u dvojbi treba li organizirati manifestaciju, no shvatili smo da krasne i vrijedne ljude u ruralnom prostoru ne smijemo zaboraviti kad im je najteže. Da nismo pogriješili dokazuje 125 prijava iz svih dijelova Hrvatske, sve redom sjajnih i radišnih ljudi i ovog puta se uistinu bilo teško odlučiti kome dodijeliti nagrade. Kako bismo ih potakli da i dalje nastave u istom smjeru, komisija je odlučila ove godine dodijeliti čak pedeset nagrada“, rekla je organizatorica projekta Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge Klub članova „Selo“.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnica Marijana Petir kazala je kako trebamo podupirati razvoj ekološke poljoprivrede koja pridonosi očuvanju ruralnog prostora i daje mu dodanu vrijednost.

„Hrvatska je zemlja slobodna od GMO-a, a tako želimo da ostane u budućnosti. Imamo dobro očuvan okoliš, više od polovice našeg teritorija zaštićeno je u različitim kategorijama zaštite prirode, a naš seljak hranu još uvije proizvodi na tradicionalan način. Nije lako živjeti na selu, nije lako baviti se poljoprivrednom, za to je potrebna ljubav, a jedino se računa ono što se radi iz ljubavi“, zaključila je Petir.

Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije poručila je kako ruralni prostor Hrvatske čuva autentičnosti i autohtonost, a njegova ljepota i bogatstvo ne odražavaju se samo u eno-gastronomiji, nego i u tradiciji, glazbi, bogatim nošnjama.

Dobitnicima su čestitali Sandra Herman, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta, Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede te Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam. Svi su oni istaknuli veliki potencijal ruralnog prostora u kojem su najveće bogatstvo vrijedni ljudi.