Obilježen Dan Sisačko-moslavačke županije

U petak 11. lipnja obilježen je Dan Sisačko-moslavačke županije, a ovogodišnja je obilježba bila posebno svečana, jer je njome obilježena i 150. obljetnica rođenja Stjepana Radića.

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa na Gradskom groblju Viktorovac i u parku dr.Franje Tuđmana u Sisku te kod spomen obilježja ispred mjesta rodne kuće braće Radić u Desnom Trebarjevu. Izaslanstvo naše županije predvodio je župan Ivan Celjak sa zamjenikom Mihaelom Jurićem.

Proslava Dana Sisačko-moslavačke županije je nastavljena misnim slavljem pokraj crkve Svetog Martina biskupa u Martinskoj Vesi te je zaokružena Svečanom akademijom u sisačkom Domu INA Rafinerije nafte.

Slavlje za Dan županije uveličao je i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, uz kojeg su bila i dvojica potpredsjednika, ministar branitelja Tomo Medved i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića na ovoj je svečanosti bio saborski zastupnik, potpredsjednik Odbora za pravosuđe Krešimir Katičić.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je pokazao duboko razumijevanje problema s kojima se Sisačko-moslavačka županija suočila još žešće od ostatka Hrvatske i obećao pomoć države u rješavanju tih problema.

U svome je svečanom obraćanju župan Celjak pozvao na zajedništvo i rad za opće dobro: „Neka nam djelovanje Stjepana Radića i dalje bude vodilja dok koračamo putem obnove, revitalizacije, gospodarskog rasta i razvoja. Imamo razloga biti ponosni na to zajedništvo i ustrajnost svih žitelja Sisačko-moslavačke županije. Ponosni smo i na odlučnost da živimo i radimo na našoj djedovini, da osnivamo obitelji u našoj ranjenoj ali ponosnoj Sisačko-moslavačkoj županiji koju ćemo ponovno zajedno izgraditi.“

Proslava je završena otvorenjem izložbe naziva „Stjepan Radić-jučer, danas, sutra“ u Kulturnom centru braće Radić u Desnom Trebarjevu.  

Proslavi su nazočili i predstavnici gradova i općina, a među njima su bili i gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić, zamjenik gradonačelnika Grada Popovače Lovro Miklaužić te predstavnice Općine Velika Ludina Martina Bočkor i Verica Kesak.