Dovršeno kriminalističko istraživanje 26 teških krađa provaljivanjem

Policijski službenici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske su, u suradnji s policijskim službenicima Policijskih postaja Kutina i Vrbovec, proveli kriminalističko istraživanje nad četvoricom osumnjičenika starosti 33, 35 i 28 godina s područja Čazme i 31-godišnjakom sa šireg područja Vrbovca zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela teških krađa.

Osnovano se sumnja da su četvorica osumnjičenika u razdoblju od studenog 2020. godine do početka veljače 2021. godine provalili u 17 trgovina i pokušali provaliti u tri trgovine mješovitom robom. Radi se o objektima/poslovnicama u Bereku i Velikoj Trnovitici na području Policijske postaje Garešnica, u Dapcima, Narti i Ivanskoj na području Policijske postaje Čazma, u Lasovcu, Tuku i Prgomelju na području Policijske postaje Bjelovar, u Gradecu, Repincu, Novoj Kapeli,  Farkaševcu i Bolču na području Policijske postaje Vrbovec te u Gornjoj Vlahničkoj na području Policijske postaje Kutina. Iz trgovina su ukrali cigarete, kavu, čokoladu i druge prehrambene i neprehrambene artikle.  

Također se osnovano sumnja da su 33-godišnjak i 35-godišnjak provalili u pet vikendica te pokušali provaliti u jednu vikendicu, a radi se o vikend naselju Kopčić brdo kod Andigole, pokraj Čazme i vikend naselju Ruškovečka Kosa, kod Ruškovice, šire područje Velike Ludine. Iz vikendica su ukrali različite električne ručne alate, plinske peći, akumulatore i suhomesnate proizvode.

Temeljem naloga Županijskog suda u Bjelovaru obavljene su pretrage domova i pokretnih stvari te osoba u kojima su pronađeni razni ručni električni i akumulatorski alati (bušilica, ubodnih pila i rezalica), odvijači i montirači (pajseri), električni kompresor za zrak s pneumatskom klamericom koji potječu od počinjenja navedenih kaznenih djela.

Uz ukradene predmete navedenim pretragama je pronađeno i oduzeto još 220 grama suhe biljne materije nalik na drogu tipa marihuana, dio opreme za indoor uzgoj marihuane, potom više mobilnih uređaja, SIM kartica, nosača SIM kartica, oko 850 litara sumnjive zapaljive tekućine koju je preuzela INA d.d. radi analize i zbrinjavanja, 39 komada streljiva vojno formacijskog porijekla, jedna ručna bomba te dvije lovačke patrone kalibra 16 mm.

Ukupno je razriješeno 26 kaznenih djela od kojih su 22 dovršena, a četiri kaznena djela su u pokušaju. Ukupna šteta počinjena tim kaznenim djelima je oko 250.000 kuna.  

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju 31-godišnjak je priveden pritvorskom nadzorniku Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske te je jučer, 11. veljače ispitan pred državnim odvjetnikom Općinskog državnog odvjetništva u Bjelovaru kojem je predloženo određivanje istražnog zatvora. Protiv ostalih osumnjičenika podnesene su odgovarajuće kaznene prijave nadležnim državnim odvjetništvima.