Započela nova vinogradarska godina

U srcu Moslavine, kraju poznatom po vinogradima i kvalitetnom vinu, vrijednim ljudima te lijepom i rodnom krajoliku, tradicionalno se 22. siječnja slavi blagdan Svetog Vinka, zaštitnika vinogradara, vinograda i vina. Ove godine zbog pandemije virusa COVID-19 izostao je tradicionalni obred rezidbe te druženje uz špek, kobasice i vinsku kapljicu, no, vinogradarska godina mora započeti i vinograd se mora rezati.

Početak ove nove vinogradarske godine bila je i prilika da se  vinogradar Ivica Florijanović osvrne na prošlu koja je bila iznimno teška.  „Početkom travnja pogodio nas je mraz te je većini vinogradara urod smanjen čak i do 80%, no, ono što je ostalo, dobre je kvalitete stoga sada možemo uživati u kvalitetnom vinu kojeg je nažalost malo.“

Moslavačka vina, kao što je i rekao Florijanović, iznimno su dobre kvalitete stoga ni ne čude brojne nagrade koje uvelike pomažu pri samom plasmanu na tržište.  Upravo zbog toga, bez obzira na poteškoće, posebice na mraz koji je uništio dio uroda, moslavački se vinari i vinogradari planiraju u godinama koje slijede modernizirati i širiti. Kako napominje Florijanović, profesionalni vinari svakako planiraju, a to preporučaju i ostalima, obveznu zaštitu od mraza – prirodne nepogode koja je iz godine u godinu sve češća.

Gostujući u našem programu, gradonačelnik Grada Popovače Josip Mišković naglasio je kako su vinogradi tradicija našeg moslavačkog kraja. „Vinogradarstvo i vinarstvo postalo je jedna od važnijih poljoprivredna grana, poglavito zahvaljujući našoj autohtonoj sorti škrlet uz koju su neki vinari počeli raditi ozbiljan posao. Tradicija ovog kraja i statusni simbol su klijet i vinograd. Oduvijek su ljudi na padinama Moslavačke gore uzgajali vinovu lozu i vino. Grad Popovača u potpunosti podupire i pomaže ovu poljoprivrednu granu, ali i manifestaciju koja se tradicionalno održava i kojoj se nadamo već slijedeće godine.“ – istaknuo je gradonačelnik Popovače Josip Mišković zaželjevši vinogradarima dobro vrijeme te daljnji uspješni razvoj vinogradarstva, vinarstva i turizma.

Prilikom tradicionalnog obreda za Vincekovo, inače jednog od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana, kako pojašnjava Ivica Florijanović, pilikom orezivanja trsova domaćinima su se pridružili i gosti. „Naime, kako nalaže stari običaj u Moslavini, Prigorju, Zagorju, u cijeloj Sjeverozapadnoj Hrvatskoj, tri orezane grančice s tri pupa u vodi će se držati negdje u kući kako bi se, kad loza potjera, moglo prognozirati kakva će biti godina. Orezani trs potom se obredno poškropio starim vinom te okitio kobasicama koje znakovito predstavljaju želju za plodnošću i dobrim urodom.“  – pojasnio je Florijanović, a upravo se tome nadaju i ostali moslavački vinogradari. Kako ističu, nadaju se kako će se tradicija nastaviti već slijedeće godine, a ovu tešku što prije žele zaboraviti.