Općina Velika Ludina poziva građane da prijave štete od potresa

Razorni potres koji je 29.prosinca uzrokovao veliku materijalnu štetu na području Banovine osjetili su i stanovnici Općine Velika Ludina. Nakon obilaska terena o svemu se oglasio načelnik Dražen Pavlović:

„Poštovani stanovnici Općine Velika Ludina, polako se odmičemo od 2020. godine u kojoj smo doživjeli pandemiju koronavirusa koja je globalna, ali i dva razorna potresa u našoj blizini. Prvi potres je bio na području Zagreba u ožujku 2020. godine, a drugi razorniji i nama bliži, upravo na području naše županije – kod Petrinje. Oba potresa su nas znatno uzdrmala, ali na sreću, nisu ostavila velike posljedice na stanovnike i imovinu na području Općine Velika Ludina. Suosjećamo sa ljudima koji su stradali i izgubili imovinu u potresima, nadamo se da će se tlo smiriti i da je najgore iza nas.

Odmah po potresu u Petrinji imali smo dojavu o manjim oštećenjima objekata te smo izašli na teren i utvrdili da postoje manja oštećenja na nekoliko kuća u Vidrenjaku, Grabrov Potoku i Maloj Ludini. Također i nakon drugog jačeg potresa koji je bio 29. prosinca 2020. godine utvrdili smo vidljiva oštećenja na župnoj crkvi Sv. Mihaela Arkanđela u Velikoj Ludini kao i na Župnom dvoru.

Obišli smo imovinu Općine Velika Ludina kao što su: društveni i vatrogasni domovi, mrtvačnica, Dječji vrtić, Knjižnica i čitaonica Velika Ludina i Općinska zgrada. Utvrdili smo manje, ali vidljive štete na društvenom domu u Okolima.

Sve ove štete na društvenom domu Okoli i crkvenim objektima prijavili smo i čekamo da ih obiđu statičari iz predostrožnosti. Ako se utvrdi znatnija šteta onda će se ona u naknadnom postupku i procijeniti te će se temeljem toga, moći ostvariti i određeno pravo na odštetu.

Ovim putem pozivam naše stanovnike Općine da ukoliko imaju štetu za koju smatraju da je nastupila uslijed potresa istu prijave putem službenog obrasca na linku: https://survey123.arcgis.com/share/3331a8072fdb4e31b21cea174c79872a

U nadi da će potresi stati, situacija sa pandemijom koronavirusa uskoro biti bolja te da ćemo se svi vratiti normalnom životu, srdačno Vas pozdravljam“ – stoji u priopćenju načelnika Općine Velika Ludina Dražena Pavlovića.