Održana konferencija za medije na temu stanja u županiji

Nakon sastanka županijskog stožera civilne zaštite na kojem su bili ravnatelji županijskih ustanova, jučer je u poslijepodnevnim satima u Sisku održana konferencija za medije na kojoj je župan Ivo Žinić izvijestio da je u Sisačko-moslavačkoj županiji nakon razornog potresa prijavljeno više od 22 tisuće šteta pri čemu ta brojka raste iz sata u sat, dok je od 8743 pregledana objekata njih 20 posto potpuno uništeno. Razmjeri štete su veliki te je 116.000 stanovnika direktno zahvaćeno potresom, a štetom 66 000 ljudi.

Šteta nastala u potresima koji su 28. i 29. prosinca pogodili to područje zabilježena je na brojnim objektima, od školskih ustanova do obiteljskih gospodarstava. Od 56 pregledanih škola, uporabljive su 23, s preporukom ih je uporabljivo 10, privremeno neuporabljivo 12, a neuporabljivo devet. Šteta je prijavljena i na 3000 obiteljskih gospodarstava, u 750 obrta, te preko 800 poduzeća. Na državnim cestama šteta je 55 milijuna kuna, a na županijskim 23 milijuna kuna.

Vezano uz donacije, župan je rekao da je situacija pod kontrolom, ali su prve donacije pomalo iscrpljene zbog čega će trebati popunjavati rezerve. Najviše nedostaje trajnih prehrambenih artikala. U organiziranom smještaju u sportskim dvoranama, vojarni, glinskoj tvrtki Šerif i pod šatorima  su trenutačno zbrinute 753 osobe. Na terenu je organizirano ili po privatnim linijama postavljeno oko 300 kamp-kućica, kontejnera ili mobilnih kućica. Ukupno su 783 zahtjeva za takvim objektima, a pretpostavlja se da će taj broj narasti i preko tisuću.

Teren obilaze županijski mobilni timovi – pet građevinskih, pet za psihosocijalnu pomoć i tri poljoprivredna, koji su već obišli oko 350 kućanstava. Namjera je, kako je rekao župan, da timovi dođu u svako mjesto i kućanstvo, kako bi se sagledali problemi stradalnika.

Načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Luka Pešut rekao je da je od početka potresa zabilježeno pedesetak kaznenih djela, ali se ni jedno uzročno-posljedično ne može povezati s potresom. Upozorio je na uznemirujuće i neistinite informacije koje se šire društvenim mrežama kao i pozive o kaznenim djelima, za koji se provjerom pokazalo da su neistinite. Pojedincima koji šire neistinite priče o presretanju vozila, krađama i slično poručio je da time uzurpiraju i troše njihove resurse, pozvavši ih da se suzdrže od takvih postupaka. Policija je, po riječima načelnika Pešuta, obišla sve građane pogođene potresom. Zaključio je kako je stanje sigurnosti na zavidnoj visini, te je pozvao građane da se u slučaju stvarnih potreba slobodno jave u policijske postaje.

Na pitanje novinara županu Žiniću o mogućoj odgovornosti za navodne propuste u poratnoj obnovi stambenih objekata, on je pozvao nadležna tijela da istraže je li bilo propusta u akciji sanacije i izgradnje stambenih objekata, te ako ih je bilo da se krivci evidentiraju. Žinić je rekao da neće prejudicirati tko je odgovoran, pozvavši sve da ispitaju što se dogodilo i ako postoji odgovornost da oni koji su nešto krivo napravili i odgovaraju.