Održana konferencija za medije na temu stanja od potresa u županiji

Župan Ivo Žinić je u nedjelju, 3. siječnja 2021. godine u prostoru Strukovne škole u Sisku, zajedno sa svojim zamjenikom Romanom Rosavcem održao konferenciju za medije na temu stanja od potresa na području županije.


Župan je konferenciji za medije istaknuo kako je do sada prijavljeno 9828 zahtjeva od šteta na objektima, od čega je obrađeno 2688. Od 20% pregledanih objekata je ili neupotrebljivo ili se treba rušiti, dok 24% treba dodatnu statističku provjeru. Na 54% objekata je zalijepljena zelena naljepnica, što znači da je objekt uporabljiv.
Do sada je utvrđeno kako je stradalo 825 obrta, 700 trgovačkih društava, 3000 OPG-ova te da je šest škola neuporabljivo i osam oštećeno. Također je nadodao kako je formirano pet mobilnih timova, koji čine dva inženjera i jedan vozač, koji će obilaziti naselja i utvrđivati stanje na terenu. Imenovani su koordinatori za određene sektore kao što su logistika, zdravstvo, dolazak hrane, građevinskog materijala i slično. Bez struje je nekoliko naselja na području Petrinje, a stanje s pitkom vodom je, osim na području Petrinje u redu.
Podsjetio je kako je nakon potresa organiziran smještaj za 751 osobu, od čega ih je 406 u petrinjskoj vojarni te kako se pripremaju timovi psihološke pomoći koji će razgovarati s ljudima.