Završene aktivnosti pružanja podrške starijima kroz projekt “Zlatne žene za zlatnu dob”

Ovih dana uspješno je završeno zapošljavanje 30 žena zaposlenih na projektu „Zlatne žene za zlatnu dob“ koje su u okviru programa ZAŽELI tijekom protekla 24 mjeseca pružale pomoć starijim korisnicima u nepovoljnom položaju na području Grada Popovače.

Svaka zaposlena žena pružala je podršku najmanje četiri korisnika, pa je projektom u prosjeku bilo obuhvaćeno 135 krajnjih korisnika kojima je time osigurana pomoć u dostavi namirnica i lijekova, u pripremi obroka, u održavanju čistoće stambenih prostora korisnika, pomoć u socijalnoj integraciji, pomoć u posredovanju u ostvarivanju različitih prava, pružanju podrške kroz razgovore i druženje te uključivanju u društvo. „Kroz uspješnu provedbu ovog projekta osigurana je dugotrajnija i kvalitetnija podrška krajnjim korisnicima, a istovremeno i dugotrajnija zaposlenost i aktivacija žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada što je naravno direktno utjecalo na smanjenje njihove dugotrajne nezaposlenosti. U cilju jačanja njihovog njihovog potencijala kako bi nakon završetka ovog projekta bile konkurentnije na tržištu rada, za dio njih u suradnji sa Pučkim otvorenim učilištem iz Kutine provedeno je dodatno obrazovanje odnosno osposobljavanje te je 15 zaposlenih žena uspješno završilo program edukacije za gerontodomaćice. Provedba ovog projekta značajno je unaprijedila kvalitetu života starijih osoba na našem području, što potvrđuje snažan interes korisnika za nastavkom ove inicijative. Grad stoga već intenzivno priprema svu potrebnu dokumentaciju kako bi u trenutku otvaranje predmetnog natječaja bili spremni zatražiti produljenje projektnih aktivnosti “- naglasio je gradonačelnik na završnom sastanku sa zaposlenicama kojima je Ugovor o radu završio 3. prosinca. Zahvalio je ovom prilikom na angažmanu svim sudionicima projekta te izvijestio kako je Grad, u znak zahvale na uspješnoj suradnji, zaposlenicama iz gradskog proračuna isplatio božićnice u iznosu od 1000 kuna koje inače nisu bile predviđene kao projektni troškovi.

Podsjećamo, Grad Popovača je iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Programa zapošljavanja žena „Zaželi”, za projekt pod nazivom „Zlatne žene za zlatnu dob“ ostvario bespovratna sredstva u iznosu od 4.647.297,47 kuna temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava UP.02.1.1.05.0196 kojeg je sklopio sa Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje. Razdoblje provedbe projekta je od 27.9.2018. do 27.3.2021. godine.