U tijeku izrada web aplikacije za prijavu štete, sve zgrade sisačke bolnice oštećene

Nakon tri jača potresa koja su zatresla naše područje rano jutros, sjednicu je održao Stožer civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije na kojoj je načelnik Stožera i zamjenik župana Roman Rosavec je istaknuo kako je epicentar jutrošnjeg potresa bio u naselju Gora te je prouzročio materijalnu štetu.

„Ono što je važno istaknuti da nije bilo ljudskih žrtava, da nije bilo ozlijeđenih u potresu te da su sve službe stavljene na raspolaganje i odradile sve zadaće koje su pred njih stavljene. Do ovoga trenutka uspjeli smo oformiti tim stručnih osoba na čelu s profesorom Atalićem, u suradnji s ministrom gospodarstva i resornim ministarstvima kako bi se što prije izvršila procjena oštećenja i mogućnost korištenja objekata. U tijeku je izrada web aplikacije koja će kroz nekoliko sati biti dostupna našim sugrađanima, a putem koje će oni moći prijaviti oštećenja koja su nastala na njihovim objektima, a koji će kasnije nakon obrade biti sanirani uz pomoć Vlade Republike Hrvatske“, rekao je Rosavec te je poručio kako nema mjesta panici te da se život i dalje treba nastaviti odvijati.

„Teško je sada procijeniti o kojem broju se radi oštećenih objekata, mislim da će ih tu biti na desetke i stotine. Što se tiče stambenih najviše su stradala naselja na području sela Strašnik i Sibić na području Petrinje, no kao što sam rekao osam stručnjaka je već sada na terenu, obilaze navedene objekte kao i naše zdravstvene ustanove, škole i slično, sve one koji su do sada prijavili određena oštećenja, pa i prema modelu Zagreba bit će kategorizirani ti objekti i sukladno tome započet će njihova objava“, dodaje Rosavec.

Ističe kako su u tijeku pregledi pogona sisačke Rafinerije kao i petrinjskog Gavrilovića, te dodaje kako je stanje pod kontrolom. Ujedno se osvrnuo na izmjene po pitanju izdavanja propusnica.

„U suradnji s Nacionalnim stožerom i pomoćnikom ministra gospodinom Trutom, donesena je odluka o bezuvjetno bih rekao, uvjetno rečeno bezuvjetnom izdavanju propusnica za sve one koji dokažu da imaju nekretninu na području Sisačko-moslavačke županije a trebaju doći vidjeti njezino stanje. Oni se mogu obratiti stožerima gdje sada borave, ili čak i Stožeru Sisačko-moslavačke županije koji će izdati propusnicu za dolazak i za izlazak iz županije ukoliko ima određenih potreba da se mjesto, odnosno područje Sisačko-moslavačke županije napusti. Nadam se da naši sugrađani neće zlorabiti ovaj nemili događaj kako bi neke svoje planirane aktivnosti obavljali, ali također skrećem pozornost da ovakav poseban režim izdavanja propusnica vrijedit će par dana, dva-tri dana. Mislimo da je to nekakvo realno i optimalno vrijeme svima onima koji žele obići svoje nekretnine da mogu to učiniti i da stignu prijaviti nastala oštećenja, a i svi oni koji su ugroženi da njihovi najbliži mogu doći do njih i nekako sukladno svojim vlastitim procjenama zbrinu na sigurnije mjesto“, rekao je Rosavec.

Načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Luka Pešut je kazao kako su sve raspoložive snage stavljene na teren. „Dao sam zapovijed da se obiđu sve prometnice vezano za eventualno padanje veće količine žbuke, cigle, dimnjaka. Hvala Bogu nije bilo žrtava, promet se nesmetano odvija. Policija stoji na usluzi za sve, pa tako i za ovaj nemili događaj koji se dogodio. Mi ćemo građanima maksimalno pomoći u onom dijelu što naš posao je“, istaknuo je Pešut.

Velika oštećenja u jutrošnjim potresima pretrpjela je i Opća bolnica dr.Ivo Pedišić u Sisku. „Što se tiče potresa i oštećenja u Bolnici mogu reći da su sve zgrade u bolnici oštećene u manjem ili većem intenzitetu. To su napuknuća zidova, to je otpala žbuka, crijep, puknute toplovodne cijevi koje smo sanirali. Nije bilo ozlijeđenih ni pacijenata ni osoblja. Nastojali smo sve bolesnike za čije daljnje liječenje nije potrebna hospitalizacija nastojali smo ih otpustiti kući. Iz soba gdje je pala žbuka sa stropova, prebacili smo ih u druge sobe. Bolnica normalno funkcionira“, rekao je ravnatelj sisačke bolnice dr.Tomislav Dujmenović koji se zahvalio i resornom ministru Viliju Berošu koji je bolnici ponudio daljnju pomoć.

Izvor: http://portal53.hr/