Održana 37. sjednica Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije

Nakon 37. sjednice Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije održana je konferencija za novinare na kojoj je dr.Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije istaknuo kako je od posljedica koronavirusa do sada u našoj županiji preminulo 76 osoba. Ističe kako mjesečno obave i do 6500 testiranja.

„Kada gledamo ukupan broj oboljelih osoba, onda vidimo da je do sada od zarazne bolesti COVID-19 oboljelo 5942 osobe na području naše županije. Najveći broj oboljelih, njih 2145 odnosno 36,1% svih oboljelih je s područja Siska, zatim su tu Kutina 903 oboljele osobe što je 15,2% ukupno oboljelih, Petrinja 864 osobe što je 14,5% oboljelih, Popovača 593 to je 10% oboljelih. Na današnji dan imamo 981 aktivan slučaj, to su osobe koje boluju i koje još uvije izlučuju SARS-CoV 2 virus. Međutim na području Siska ih je 306, to je 31%, na području Popovače 163 što je 16,6%, na području Kutine je 15 posto, na području Petrinje ih je 130 što je 13%“, rekao je Brkić.

Ujedno se osvrnuo i na broj zaraženih u školskom sustavu. „Do sada je oboljelo 578 učenika školske dobi, to kada govorimo u dobi od 7 do 19 godina od ove zarazne bolesti i mi u ovom statističkom dijelu odstupamo malo od nekih drugih područja jer nama ta školska dob od 7 do 19 godina čini 9,7 posto od ukupnog broja oboljelih osoba. Ako se gleda populacija od rođenja do završetka srednjoškolskog obrazovanja to je od 0 do 19 godina, onda vidimo da u toj dobnoj skupini imamo 639 osoba, oni čine 10,8 posto ukupno oboljelih. Ako gledamo dobnu skupinu od 15 do 19 godina, ta srednja škola to je 286 učenika ili 50 posto ukupno oboljelih svih učenika, ili 5% ukupno oboljelih osoba od ove zarazne bolesti. U osnovnoškolskoj dobi od 7 do 14 godina su 292 oboljela učenika, isto oko 50% ukupno oboljelih učenika i isto oko 5% ukupno oboljelih osoba. Ako pogledamo onu malu djecu, od rođenja do 6 godina prije nego što će krenuti u školu, oboljelo je 61 dijete što čini 1% ukupno oboljelih osoba od ove zarazne bolesti na našem županijskom području“, pojasnio je Brkić te dodaje kako je trenutno u dobi od 0 do 19 godina aktivno na koronavirus 102 mladih.

Ravnatelj Opće bolnice dr.Ivo Pedišić u Sisku dr.Tomislav Dujmenović podsjeća kako sisačka bolnica raspolaže sa 408 kreveta, od čega je 120 kreveta namijenjeno za COVID bolesnike. „Situacija u Općoj bolnici dr.Ivo Pedišić u Sisku je ozbiljna, turbulentna, promjenjiva iz sata u sat, ali ono što već duže vrijeme govorim, ipak je kontrolirana. Trenutno su u bolnici hospitalizirana 92 bolesnika od COVID-a 19, od toga je 10 bolesnika na respiratoru. Svi bolesnici su srednje teške i teške kliničke slike. Sve više je to bolesnika koji su srednje životne dobi. Veliki problem nam je što većina tih bolesnika koristi za terapiju kisik, što izaziva određene poteškoće, ali to uspješno rješavamo“, rekao je Dujmenović.

Luka Pešut, načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke je istaknuo kako je, po pitanju sigurnosti, stanje pod kontrolom. „Na području nadzora Policijske uprave sisačko-moslavačke, trenutno imamo 810 aktivnih mjera COVID liječenja u kućama i karantenama, 1958 osoba ima izrečenu mjeru samoizolacije. Zadnje kršenje mjere samoizolacije imali smo 14.prosinca. Tu se radi o jednoj 41-godišnjakinji koja je imala određenu mjeru COVID samoizolacije od 4.do 14.prosinca i zadnji dan je došla u Policijsku upravu sisačko-moslavačku na Upravne poslove radi izdavanja putne isprave. Njoj je izdan prekršajni nalog“, rekao je Pešut.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić se zahvalio svima onima koji vode borbu na prvoj crti s koroanvirusom te ističe kako je situacija pod kontrolom. „Trenutna situacija je u županiji da ovaj broj pozitivinih osoba, broj hospitaliziranih je nešto što naš zdravstveni sustav i cijeli sustav obrane od korone može podnijeti. Ovog trena imamo hospitalizirane 92 osobe, danas je novo pozitivnih 132 osobe, jučer 101, jedan broj koji naš sustav može podnositi. S te strane, danas smo na sjednici Stožera analizirali postojeće stanje, prije svega u bolničkom sustavu, broju pozitivnih, u našim školama, gdje moram reći da sve srednje škole, 13 srednjih škola, dvije glazbene, jedan učenički dom, su prešli na on-line nastavu. Od 22 osnovne škole, u 11 nastava se odvija normalno po normalnom programu, u ostalim školama po C modelu. U domovima umirovljenika nemamo većih problema. I ono što bih htio poručiti, nema ovdje tajne formule na koji način zaustaviti COVID“, rekao je Žinić.

Dodaje kako je pred nama ključnih mjesec dana. „Ukoliko ćemo ovakvu situaciju kakvu sada imamo zadržati ili smanjiti, mislim da smo uspjeli i da ćemo nakon mjesec dana moći reći da imamo stabilnu situaciju. Nećemo se mi riješiti korone, ali dolazak cjepiva, cijepljenje i neke druge stvari vjerujem da će zaustaviti ovu koronu i da ćemo moći normalno živjeti. Ovog trenutka u zdravstvenom sustavu nemamo preveliki broj oboljelih pozitivnih liječnika i medicinskih sestara, tako da s te strane mogu ocijeniti situaciju da je pod kontrolom“, rekao je Žinić.

Načelnik Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije i zamjenik župana Roman Rosavec je istaknuo kako sve mjere koje su do sada bile na snazi i dalje ostaju aktivne. „Dakle neće se ići sa nekim jačim i represivnijim mjerama, već će sve one mjere koje su do sada na snazi biti aktualne i u razdoblju koje nam slijedi. Uistinu se želim zahvaliti i ključan element kojem smo se vodili odnos i ponašanje naših sugrađana gdje smo uvidjeli da ove mjere koje su sada su zadovoljavajuće i uspijevamo se nositi s navedenim problemom. Ukoliko i dalje pokažemo odgovornost u borbi protiv COVID-a 19, možemo očekivati da će trend kretanja brojki i dalje biti manji. Pozivam građane na zajedničku suradnju, odgovornost, pridržavanje svih propisanih mjera kako bi 2021.godine možda i dočekali završetak borbe protiv COVID-a 19“, rekao je Rosavec.

Na tiskovnoj konferenciji je između ostaloga najavljeno skoro drive-in testiranje u Sisku, Petrinji i Popovači kao i skorašnje otvaranje laboratorija u Petrinji gdje će također biti obavljanje testiranja na COVID-19.