O izgradnji Gradske tržnice u Popovači

Gradski vijećnici u Gradskom vijeću Grada Popovače na prošloj su sjednici aktualizirali temu korištenje kredita za projekt izgradnje gradske tržnice te dogradnje Dječjeg vrtića Popovača. O korištenju kreditnih sredstava gradonačelnika je upitao vijećnik Danijel Sučija (HDZ).

Gradonačelnik Josip Mišković u odgovoru je istaknuo kako se kreditna sredstva HBOR-a neće koristiti za projekt dogradnje Dječjeg vrtića Popovača. Obveze Grada prema izvođaču su podmirene te se očekuje isplata preostalih financijskih sredstava od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Što se tiče projekta izgradnje tržnice, potrebe za kreditnim sredstvima će biti. „U ovom času grad Popovača zatražio je uplatu avansa, međutim, promijenila su se pravila u Agenciji za plaćanje, te se avans više ne daje u iznosu od 50% ukupnih sredstava, već se daje na temelju izvedenih situacija u tri obroka. Međutim, dinamika radova je toliko spora da sada imamo situacije za oko 120 tisuća kuna, što gradski proračun još uvijek može podnijeti. Još nismo odustali od kreditnog zaduženja jer s početkom proljeća kada će krenuti opsežniji radovi, vjerojatno ćemo morati posegnuti za tim sredstvima.“ – pojasnio je gradonačelnik Mišković.

Podsjetimo, s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u 2019.godini potpisan je Ugovor za sufinanciranje uređenja Tržnice. Procijenjeni iznos potpore je 5,1 milijun kuna, a projektom će se obuhvatiti rekonstrukcija dijela zgrade, izgradnja nadstrešnice i izvedba platoa otvorenog dijela tržnice. Ukupna vrijednost ove investicije je 5,2 milijuna kuna, a razlika se odnosi na izgradnju pristupne prometnice koja se smatra neprihvatljivim troškom te će je Grad financirati samostalno.