Dopuštenje slaviti dvije mise dnevno i tri mise nedjeljom i blagdanima

Sisački biskup Vlado Košić uputio je preporuke svim svećenicima biskupije koje su u skladu s novim mjerama nacionalnog Stožera Civilne zaštite.

„Prema toj odluci do 21. prosinca 2020. vrijedi odredba da ne smije biti više od 25 vjernika okupljenih na misi u našim crkvama. Premda je ta mjera privremena, ona stavlja nove zahtjeve pred sve nas. Stoga određujem da svi svećenici imaju u tom vremenu dopuštenje dnevno slaviti dvije svete mise, a nedjeljom i blagdanom tri svete Mise. Također neka se u subotu navečer slavi nedjeljna misa da može što više vjernika sudjelovati na misama, kako subotom navečer, tako i na misama u nedjelju. Znam da će biti problem kako to organizirati, a također i što učiniti kad dođe sprovod i rodbina traži sprovodnu misu.

Što se tiče odluke o sudjelovanju samo 25 vjernika na misi u crkvi, moguće je da – tko želi i može, pogotovo na nedjeljnoj misi – sudjeluje i ispred crkve. Stoga je važno da se vani na crkvi postave, ako ih nema, zvučnici koji će prenositi što se zbiva u crkvi da bi vjernici koji budu vani mogli sudjelovati. Također je moguće da u nekoj dvorani pokraj crkve bude također 25 vjernika koji bi sudjelovali na misi koju bi trebalo prenositi bilo preko razglasa, bilo preko interneta da ju vjernici mogu pratiti.

Što se pak tiče sprovodne mise, bilo bi moguće zamoliti nekog svećenika koji ne binira da župnika zamijeni i slavi zadušnicu jer župnik ne može slaviti tri mise radnim danom. Možda bi se ta misa u subotu na večer mogla prikazati za pokojne koji umru taj tjedan a ne mogu imati zadušnicu na dan pokopa.

U nadi da će se aktualno stanje normalizirati, te da će se postupno smanjivati broj zaraženih, na vas i na sve naše vjernike zazivam Božji blagoslov, zagovor Marije Bogorodice, sv. Kvirina biskupa i blaženog Alojzija Stepinca.“ – stoji u pismu biskupa Vlade Košića.