Do 8 sati jutros tri potresa zatresla središnju Hrvatsku s epicentrom u našoj županiji

Jutros, 28. prosinca 2020. godine u 06 sati i 28 minuta seizmografi Seizmološke službe zabilježili su jak potres s epicentrom kod Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 5.0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VII stupnja EMS ljestvice.

U 07 sati i 49 minuta pa u 07 sati i 51 minutu, seizmografi Seizmološke službe zabilježili su dva jača potresa s epicentrom 5 km jugoistočno od Petrinje. Magnitude potresa iznosile su 4.7 i 4.1 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VII i VI stupnjeva EMS ljestvice.

Zbog potresa koji je jutros pogodio područje naše županije, te šteta koje su tom prilikom nastale, županijska uprava danas ne radi, te će se naknadno objaviti informacije o daljnjem radu. Također, ne radi niti gradska uprava Grada Petrinje.

U potresu je oštećena i sisačka bolnica: „Jako se treslo, posebno su se prepali covid-pacijenti koji su na kisiku i trebaju ležati“ – istaknuo je zamjenik ravnatelja Marin Repustić dodavši da su potresi uzrokovali oštećenja na pedijatriji te na internoj gdje je smještena i kardiologija.

Tijekom prijepodneva Sisak i Petrinju je obišao i državnih vrh, a sa situacijom ih je upoznao župan Ivo Žinić. Premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović građanima su poručili kako će na raspolaganju biti sve službe! Štete na terenu još se utvrđuju, a kako ističe seizmologinja Ines Ivančić, osim ta tri veća zabilježeno je i 10-ak manjih potresa, magnitude do 2.0 po Richteru, a građani mogu očekivati i nova podrhtavanja tla.

Dodajmo kako se potres osjetio i u glavnome gradu, ali i diljem Moslavine.

Na konferenciji Ncionalnog Stožera civilne zaštite, Damir Trut, šef Ravnateljstva civilne zaštite i zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite Davora Božinovića objavio je promjenu u vezi propusnica na koju su se odlučili zbog potresa. Trut je rekao da se odobravaju propusnice za one koji žele u ili iz Sisačko-moslavačke županije, dodavši kako se nada da to građani neće zloupotrebljavati.

U nastavku donosimo upute o ponašanju u slučaju potresa :