U MMK promovirano djelo „Etnografski zapisi po Moslavini i širem zavičaju“ autorice Slavice Moslavac

U Muzeju Moslavine Kutina na konferenciji za novinare predstavljena je knjiga „Etnografski zapisi po Moslavini i širem zavičaju“, autorice Slavice Moslavac.

Riječ je o kapitalnom djelu kojim povjesničarka i etnologinja, voditeljica Etnografskog odsjeka Muzeja Moslavine Slavica Moslavac obilježava 40. godina rada i odlazak u zasluženu mirovinu.

Životno djelo autorice predstavila je ravnateljica Muzeja Jasmina Uroda Kutlić. „U svom radu Slavica Moslavac istraživala je Moslavinu, Bilogoru, Hrvatsku Posavinu, Banovinu i Zapadnu Slavoniju. Objavila je niz popularnih članaka, publikacija, stručnih tekstova, kataloga, priručnika, razglednica i etnografskih mapa. Velik dio vremena posvetila je izučavanju folklornog i građanskog kostima Moslavine, ali i nacionalnih manjina u Sisačko-moslavačkoj županiji. Izučavala je i tradicijsku arhitekturu Kutine, Moslavine i Posavine te glazbenu baštinu sjeverozapadne Hrvatske.“ – istaknula je ravnateljica Muzeja Moslavine dodavši kako ovo djelo ostaje u nasljeđe budućim naraštajima za nastavak istraživanja i očuvanja narodnog blaga kojeg je Slavica očuvala i promovirala.

Svoje viđenje ove monografije napisalo je pet recenzenata: dr. sc. Tvrtko Zebec, Božica Brkan, prof., Josip Forjan, prof., Ivica Ivanković, prof. i Tatjana Brlek, prof., istaknula je autorica Slavica Moslavac.

„Etnografski zapisi po Moslavini i širem zavičaju predstavljaju sve moje istraživanje, od literature, kazivača, od svih onih dobrih i dragih ljudi koji su mi pomagali u svemu tome. Na kraju, gospodin Josip Gobac i gospođa Božica Brkan su me i nagovorili na ovo djelo rekavši kako sav moj rad nije dovoljan ako nije objedinjen u ovako veliku i značajnu monografiju. Nagovarali su me pet godine jer niti jedan etnolog u Hrvatskoj to nije napravio,  to je veliko i zahtjevno djelo, ali ja sam uspjela“ – rekla je autorica Slavica Moslavac dodavši kako će i dalje raditi na očuvanju i promociji narodne i tradicijske baštine Moslavine i šireg zavičaja.

Slavici Moslavac čestitao je i zahvalio i gradonačelnik grada Kutine Zlatko Babić: „Velika je stvar za nas u Kutini, Muzeju i Moslavini to što imamo takve ljude poput Slavice koja širi i prezentira naše bogatstvo. Drago mi je da je to sve objedinjeno i zapisano jer na taj način trajno će ostati sačuvano. Nažalost, sada smo u vremenu kada je malo teže prezentirati ovako djelo te nismo na pravi način, velikom promocijom, mogli mu dati značaj, ali nadam se da će ponovno biti organizirane i naše Smotre folklora, kao i drugi značajni događaji, gdje ćemo se sigurno osvrnuti i na ovo djelo.“

Monografija sadržava 336 stranica, brojne fotografije, karte, crteže, vinjete, notne zapise pjesama i kola te može biti vrijedan dar zaljubljenicima u narodnu baštinu.