Prezentacija nacrta proračuna za 2021. godinu

Proračun Grada Kutine za 2021. godinu predložen je u visini 257 mln kn. Prijedlog je to gradonačelnika Kutine Zlatka Babića kojega su građani imali priliku čuti na on line predstavljanju nacrta proračuna Grada Kutine za 2021. godinu . Riječ je o najvećem proračunu Grada Kutine do sada. Među razlozima tako velikog proračuna je financiranje projekata putem EU sredstava, te preuzimanje u gradsku riznicu svih korisnika proračuna. Primjerice ovogodišnji proračun je na razini 181 mln kn, no realni prihodi su, kako je rečeno, na razini 80 mln kn.
 Gradonačelnik je tom prilikom naglasio kako se vide razlike u privlačenju EU sredstava, dobivanju pomoći, te realizaciji investicija, kao i izvršenju projekata koji idu u dobrom smjeru. “Ove godine završili smo niz investicija energetskih obnova zgrada, asfaltiranja ulica, započeli smo  izgradnju odnosno rekonstrukciju novog doma u Banovoj Jaruzi vrijednu preko 10 mln kn, nastavljene su pješačko biciklističke staze, te smo imali niz aktivnosti u prigradskim naseljima i domovima, a s time nastavljamo i nagodinu”, rekao je Babić u uvodnom predstavljanju proračuna.
 Dodao je kako se predstojećim proračunom namjeravaju realizirati nove investicije, a većina ovisi o novoj financijskoj omotnici za povlačenje EU sredstava za koju ima još nepoznanica, ali postoje naznake da će se natječaji otvoriti, te je u planove stavljeno 6 projekata iz područja energetske obnove i veći broj projekata usmjerenih na poboljšanje života građana.


Babić ističe kako se nije odustalo od projekta izgradnje POS-ove zgrade na Trgu dr. Franje Tuđmana, što je uvjetovano izgradnjom mosta preko Kutinice, a što je stavljeno kao kapitalna investicija u proračun za 2021. Druga velika investicija je izgradnja novog Dječjeg vrtića kraj OŠ Z. Franka čime bi se riješile postojeće liste čekanja prisutne u dječjem vrtiću. “To je rezultat rada ove Koalicije koja je preuzela odgovornost za vođenje grada i nadam se da će u sljedećem mandatu nakon izbora u svibnju i dalje nastaviti raditi u istom stilu i sa istim zamahom”, rekao je Babić.
  Kako je uvodno istaknuto svi podaci o proračunu za ovu i sljedeću godinu su transparentni, te kroz projekt Kutina Otvoreni grad i druge aplikacije na službenoj stranici grada www.kutina.hr dostupni građanima kako bi i oni mogli sudjelovati svojim primjedbama i prijedlozima u njegovom kreiranju. Rad na transparentnosti proračuna započeo je projektom e- proračun, a nastavljen novi aplikacijama na službenom web portalu. Pročelnik Ivan Crnac govorio je o detaljnije strukturi proračuna. Tako su prihodi i primici planirani u iznosu od 199.291.000,00 mln kn, dok prihodi i primici proračunskih korisnika iznose 58.373.00,00 mln kn. Dodao je kako u idućoj godini neće biti prihoda od poreza na potrošnju i  poreza na korištenje javnih površina, jer su oni ukinuti zbog pomoći gospodarstvu.


  Pročelnik Ureda gradonačelnika Robert Kolenc rekao je kako su ukupna sredstva namijenjena ovom odjelu na razini od 3,6 mln kn, dok im je za redovnu djelatnost osigurano 1,2 mln kn. Dio sredstava odlazi na plaće, dio na medije, dio na civilnu zaštitu kojoj je povećana stavka zbog situacije s korona virusom na ukupno 210.000 kn uljučujući zaštitu i spašavanje.


Pročelnik Odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj , Hrvoje Krmelić istaknuo je kako ulaganje gospodarstvo ima više segmenata. Samo u razvoj poduzetničke infrastrukture planirano je ulaganje oko 4,6 mln kn, dok je oko 1 mln kn planirano za RA MRAV kao potpornu instituciju.

Oko 1,3 mln kn ulaže se i dalje u razne mjere za poticanje malog i srednjeg poduzetništva, uključujući i subvencioniranje kamata za poduzetničke kredite. U razvoj poljoprivrede bit će uloženo 762.000,00 kn. Ulaganje u turističku ponudu grada Kutine planirano je na razini od oko 2,7 mln kn, što uključuje brojne projekte na širem području Grada usmjerene na turizam.


  Za poboljšanje energetske učinkovitosti putem EU projekata u planu je ulaganje na razini od 12,5 mln kn, što uključuje obnovu zgrade udruga u Šenoinoj i Crkvenoj ulici, te društvenim domovima Repušnica, Ilova i Jamarice. “Kad se uzmu u obzir kompletni projekti koji se provlače kroz ovaj odjel radi se o 19 projekata u vrijednosti od 55 ml kn, među kojima su i projekti poput završetka rekonstrukcije doma u Banovoj Jaruzi.



  Pročelnik Eduard Gelešić ukratko je predstavio prijedlog proračuna UO za komunlani sustav i građenje. Od nekoliko segmenata toga proračuna ukupne vrijednosti oko 77 mln kn za izgradnju i održavanje cesta u planu je oko 27 mln kn, za zaštitu okoliša i razvoj suustava odvojenog prikupljanja otpada oko 28 mln kn, te rekonstrukciju ostale infrastrukture oko 17 mln, dok je ostalo namijenjeno redovnoj djelatnosti odjela.


  Najveći proračun ima Odjel za društvene djelatnosti Grada Kutine koji čini 36% proračuna, a što je predstavio pročelnik za društvene djelatnosti, Željko Tomičić. U njega ulaze plaće zaposlenika škola i vrtića, te gradskih ustanova, civilnog društva i socijale, te sporta za koji je, kako ističe Tomičić, u globalu predviđeno najveće izdvajanje dosad.

Uključena su tu i sredstva za povećani zdravstveni standard, poticanje razvoja civilnog društva, razvoj vatrogastva, stipendije i prijevoz učenika, jednokratne pomoći umirovljenicima za blagdane, što je trenutno u tijeku za umirovljenike s malim mirovinama, uz najavu mogućnosti dodjela potpora i za Uskrs istoj populaciji.
Među on line postavljenim pitanjima našla su se pitanja o potrebi povećanja sredstava za civilnu zaštitu, te sufinanciranju logopeda u Udruzi OSI, pitanja oko ulaganja u poljoprivredu. Odgovori nadležnih pročelnika išli su u smjeru potvrde da Grad ima u vidu potrebe za financiranjem po tim pitanjima.
Na službenim stranicama građani se mogu uključiti i pogledati sve što ih zanima o predloženom proračunu, te gdje i koliko se planira ulagati. Kompletnu prezentaciju nacrta proračuna možete pogledati ovdje:

https://www.youtube.com/watch?v=SSccdTIwiaQ