Pojačano postupanje u prometu povodom Martinja

Povodom obilježavanja narodnog običaja krštenja mošta „Martinja“ (11. studenoga), Ministarstvo unutarnjih poslova, pa tako i Policijska uprava sisačko-moslavačka, svoje će aktivnosti usmjeriti na sprječavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.  

U vrijeme prošlogodišnje proslave „Martinja“ (od 8. do 12. studenoga 2019. godine) na prometnicama Policijske uprave sisačko-moslavačke evidentirano je 15 prometnih nesreća, od kojih dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su četiri osobe zadobile teške tjelesne ozljede, dok je u 13 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta. U jednoj prometnoj nesreći jedan sudionik je bio pod utjecajem alkohola, dok je u nadzoru prometa zatečeno 33 alkoholizirana vozača.

Kako se i ove godine upravo povodom „Martinja“ na prometnicama očekuje veći broj sudionika koji će konzumirati alkoholna pića, policijski službenici će na području cijele Policijske uprave pojačano poduzimati mjere i radnje prema vozačima.

Pojačane aktivnosti počet će se provoditi od 6. do 15. studenoga, u koje će vrijeme (posebno u noćnim i ranim jutarnjim satima) biti provedene posebne ciljane akcije usmjerene na alkoholizirane vozače te će na prometnicama biti nazočan veći broj policijskih službenika.

Savjeti vozačima koji namjeravaju konzumirati alkoholna pića:

  • pod utjecajem alkohola ne sjedajte za volan
  • koristite usluge javnog prijevoza jer će to biti daleko sigurnije i jeftinije idite pješice
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag ili zamolite nekoga tko je trijezan da vas odveze
  • ostanite prespavati (pazite, ako ste više popili, alkohol ćete imati u krvi i sljedeće jutro, unatoč osjećaju trijeznosti)
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića
  • ne dopustite da budete crna statistička brojka
  • pijani vozač ne dovodi u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu.
  • budite odgovorni prema sebi i drugima

Ostale korisne savjete sudionicima u prometu doznajte OVDJE,  a odredbe Zakona o sigurnost prometa na cestama koje se odnose na vožnju pod utjecajem pročitajte OVDJE.