Počinje sezona grijanja – provjerite dimnjake

Dolaskom hladnijih dana, s nižim temperaturama je započela sezona grijanja stambenih, poslovnih i gospodarskih prostora, pa je Dobrovoljno vatrogasno društvo Donja Gračenica objavilo savjete i upute koje bi svi trebali provjeriti prije paljenja peći, odnosno upozorilo je na veliku mogućnost nastajanja požara dimnjaka prilikom neodržavanja dimovodnih kanala.

Kako bi izbjegli moguću pojavu požara, eksploziju ili trovanje ugljičnim monoksidom (CO), na početku sezone grijanja građanima savjetuju: plinska trošila i trošila na tekuća goriva obavezno servisirajte kod ovlaštenih stručnih servisera jer će time povećati sigurnost i racionalizirati potrošnju goriva. Preglede i čišćenje dimnjaka i dimovodnih kanala neka obavi dimnjačar kao ovlaštena i odgovorna stručna osoba,a njegove savjete provedite bez odlaganja. Poštujte rokove čišćenja dimnjaka i dimovodnih kanala,redovito čiste ventilacijske dovode i odvode zraka na vratima kupaonica ili kotlovnica.

Prije početka grijanja obavezno provjerite ima li dimnjak ložišta građevinska oštećenja te ukoliko ih ima, uklonite ih. Provjeriti postoji li u blizini otvora za čišćenje dimnjaka gorivi materijal, ukoliko postoji, uklonite ga. Voditi računa da se pepeo iz ložišta ne smije odlagati u vreće, kante ili druge posude od gorivog materijala, te da se ne smije odlagati na otvorenom prostoru neposredno uz gorivi materijal.

Također, potrebno je provjeriti jesu li električne grijalice i žarulje koje se koriste za zagrijavanje prostora dovoljno udaljene od zapaljivih materijala, obratite pozornost i na udaljenost plinskih boca, a nikako nemojte zanemariti provjeru ventilacijskog sustava, koja zbog eventualnog propuštanja može uzrokovati trovanje korisnika ili stvaranje eksplozivne smjese.

Samo ispravno izveden sustav grijanja je onaj kojim se može koristiti na siguran i pouzdan način, poručuju iz DVD-a Donja Gračenica.

U slučaju požara nazovite vatrogasce na 193, a ukoliko gasite sami, vodite računa da gasiti vodom smijete samo okolni gorivi materijal, ne ulijevajte vodu u dimnjak jer bi došlo do eksplozije vodene pare i pucanja stijenki. Tek kada čađa izgori i dimnjak se ohladi, može se obaviti čišćenje dimnjaka.