OŠ M. Lovraka Kutina uspješno završava projekt održivog razvoja

OŠ Mate Lovraka Kutina privela je kraju projekt održivog razvoja pod nazivom „Školski vrt – mjesto za edukaciju, volontiranje i poduzetništvo“. Od siječnja do listopada 2020. godine u projektu je sudjelovalo 18 učenika Područne škole Stupovača od 1. do 4. razreda i 13 učenika 7.razreda.
Cilj je projekta je osposobljavanje Učeničke zadruge Lovrakovci kroz edukaciju učenika, razvoj vještina i suradnju s lokalnom zajednicom kako bi se pokrenula proizvodnja na zapuštenom zemljištu škole.
Cilj je ostvaren nizom aktivnosti koje uključuju edukaciju učenika o proizvodnji lijeske graha i tikve istraživanjem literature, volontiranjem na lokalnom OPG-u, učenje o načinu uporabe plodova u domaćinstvima, o mogućnostima izrade i prodaje proizvoda od plodova te prigodnih suvenira. Učenici su kroz projekt vodili Dnevnik školskog vrta, izradili su Zbirku starih recepata i Priručnik za uzgoj lijeske te su na koncu od uzgojenog povrća pripremili suvenire i proizvode za prodaju.
Ovim projektom željelo se pokazati kako se planskim radom i suradnjom od neiskorištenog prirodnog resursa može doći do profita.
LORA je projekt udruge Bioteka. Partneri na projektu su udruge Hyla i Biom te OŠ Borovje iz Zagrebačke županije. Za sudjelovanje u projektu prijavilo se 77 škola iz Hrvatske od kojih je odabrano 20, iz svake županije po 1 škola. Iz Sisačko – moslavačke županije odabrana je OŠ Mate Lovraka, Kutina. U projektu je sudjelovao 20 učnice, a voditeljica je bila učiteljica Senka Štetić i zamjenica Maja Merhaut Kovačević.
Više o projektu možete pratiti na stranici lora.bioteka.hr
Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

O OŠ MATE LOVRAKA KUTINA

     OŠ Mate Lovraka Kutina osnovana je 1789. godine i nalazi se na istom mjestu u Crkvenoj ulici. Ime je dobila prema dječjem piscu Mati Lovraku koji je 1919./1920. radio u školi kao učitelj.

U sastavu škole nalaze se 2 područne škole: Kutinska Slatina koja je udaljena od sjedišta škole 4 km i Stupovača koja je udaljena 10 km. U njima se održava samo razredna nastava u jednoj smjeni, a u sjedištu škole razredna i predmetna nastava u 2 smjene.

Uz redovnu nastavu održava se izborna, dodatna i dopunska te niz izvannastavnih aktivnosti od kojih su neke uključene u rad Učeničke zadruge Lovrakovci. Rezultati učenika iz astronomije i sportskih natjecanja, radovi Kluba mladih tehničara i sudionici smotre LiDraNo dosežu državnu razinu.  Likovni i fotografski radovi učenika sudjeluju na različitim natječajima. Učenici sudjeluju u natjecanjima iz STEM predmeta, u humanitarnim i ekološkim akcijama. Organiziraju se terenske nastave i izleti, Ekosajam i Sajam rabljenih stvari.