Jazz koncert uz Dan Grada Kutine

U POU Kutina sinoć je uz Dan Grada upriličen jazz koncert  Misirača-Ferreira Quartet feat. Valerija Nikolovska.
   Darko Misirača kutinski je glazbenik koji je studij jazz gitare završio u Beču, a u suradnji s bubnjarom Borkom Rupenom i basistom Bojanom Skoličićem, poznatim jazz glazbenicima, čini ritam sekciju benda.

Misirača je godinama u jazz vodama i dosad bilježi brojne nastupe i raznovrsne glazbene suradnje. Ovaj puta u Kutinu je doveo klavijaturistu Joao Ferreieru iz Lisabona.


  Obojica utemeljeni u klasičnom jazzu, ali definirani svojim glazbenim afinitetima i kulturnom pozadinom, stvaraju moderne kompozicije. João Ferreira je Portugalac iz Lisabona sa završenom prestižnom lisabonskom jazz školom – Hot Clube de Portugal, a nakon nje i studija jazz klavira na Escola Superior de Música de Lisboa.
  Gošća koncerta bila je Valerija Nikolovska, koju je Misirača predstavio s komplimentima najboljeg ženskog vokala u Hrvatskoj.  

   Valeriju Nikolovsku, profesionalnu pjevačicu, poznaju gotovo svi ljubitelji jazza budući da je iza nje niz koncerata, nastupa i projekata u suradnji s raznovrsnim glazbenicima iz područja, jazza, funka, soula, bluesa,rocka… Nikolovska je, što je široj javnosti možda više poznato, sudjelovala i kao vokalna trenerica u popularnim show emisijama.


  Jazz glazba ima svoje poklonike koji nemaju priliku često uživati na koncertima takve vrste i oni koji ju vole zasigurno su uživali na sinoćnjem koncertu. On je održan u posebnim epidemiološkim uvjetima, a posjetio ga je i kutinski gradonačelnik Zlatko Babić

Darko Misirača rođen je 1978. godine u Zagrebu. Pohađao je Osnovnu školu Mate Lovrak te Srednju školu Tin Ujević – smjer Opća gimnazija u Kutini. Kasnije, upisuje Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu. Tokom studija aktivno se bavi muzikom te pohađa privatne satove kod kompozitora i aranžera Zorana Ščekića. Pri završetku fakulteta, odlazi na studij jazz gitare na Kartner Landes Konservatorium, Klagenfurt (A), gdje upisuje smjer koncertnog izvođača te pedagoški smjer. Jazz gitaru je studirao u klasi internacionalno priznatog profesora i stručnjaka za jazz gitaru, prof. Agostina Di Giorgio (USA) i kod koautora svjetski priznate knjige, Guitar StudiesChuck Wayna (USA). Tokom studija pohađao je veliki broj seminara od kojih bi trebalo izdvojiti seminare sa Jimmy Kobb (Miles DavisWes MontgomeryJohn Coltrane itd) i Don Menza (Buddy Rich). Tokom studija, nastupao je u ansamblima prof. Roba BargathaMihaela ErianaAndreasa Mitermayera… Poslije studija nastupa na raznim projektima u Hrvatskoj i Austriji. Neki od njih su Porinom nagrađivani, album “Nehaj“, Borna Šercar’s Jazziana Croatica (uz goste – Matija DedićTamara Obrovac itd.), Stadtrichter Musicle Klagenfurt Austija. Pedagošku karijeru započeo je u Musikschule Kaernten (Slovenskoj glasbenoj šoli pri Koroškem, gdje je radio od 2008. do 2013. godine). Pedagošku karijeru nastavlja u Hrvatskoj gdje predaje gitaru u Osnovnoj i Srednjoj glazbenoj školi Požega te na Učilištu za popularnu i jazz glazbu u Zagrebu.